Andrassew Ivánra emlékeznek a Spinoza Házban

Egy évvel ezelőtt, 2015. január 14-én hosszan tartó, súlyos betegség után elhunyt Andrassew Iván, a Népszava publicisztikai rovatának vezetője. Hatvankét éves volt. Író, költő, újságíró, publicista, polgárjogi aktivista, aki sokszor mondta: az újságíráshoz nem bátorság kell, hanem felelősségérzet.

2016. január 12., 09:46

Kollégái, barátai közül néhányan alapítványt hoztak létre, hogy emlékét megőrizzék. Az Andrassew-társaság egyik alapítója, Horváth István, a Mai Nap alapító-főszerkesztője, a Népszava egykori felelős szerkesztője találóan fogalmazta meg a 168 Órának:

– Andrassew Iván olyan szellemiséget képviselt a magyar sajtóban, amely már kiveszőben van. Profi újságíróként is a civil ethoszt hirdette és a társadalmi felháborodás jogán írta publicisztikáit. De sohasem volt gyűlölködő.

A Spinoza Házban 2016. január 14-én Andrassew Ivánra emlékeznek barátok, kollégák, családtagok, alkotók. Ezen az estén derül ki az is, ki nyerte meg a Ki volt Andrassew Iván? elnevezésű pályázatot, amelyet az író-publicista életművének gondozására létrejött társaság írt ki múlt évben. A pályázóktól azt várták, hogy a rendelkezésre álló, illetve felkutatható források – történeti adatok, publikációk, kortársi visszaemlékezések – felhasználásával adjanak személyes választ a pályázat címében foglalt kérdésre.

2024. október 15., 16:58

Ellenállt a kódfejtőknek, évszázadok óta őrzi titkát, és azok a tudósok, akik kapcsolatba kerültek vele, különös balsors áldozatai lettek. Az ismeretlen nyelven írott középkori alkímista kézirat a mai napig megfejthetetlen rejtély. De mitől olyan különleges a Voynich-kézirat?