A virtuális barátok

Civilizációs paradigmaváltás zajlik a világban. A hagyományos osztálytársadalmak ideje lejárt. A hatalom azoké, akik több információval és kapcsolati tőkével rendelkeznek. Hálózatok működtetik a társadalmat és a gazdaságot. A virtuális térben világháló köt össze minket.

2016. június 14., 20:52

De vajon mindez mennyire írja át az emberi kapcsolatokat? Behálózva a személyiségünk is változik? Több barátunk lesz? Netán egymástól elidegenedve magányosabbá válunk? E kérdésekre is választ keres a Hány barátod is van? című pszichológiai tanulmánykötet, amelyet az Oriold és Társai Kiadó jelentetett meg. Szerkesztői: Pléh Csaba és Unoka Zsolt.

Kutatásaikat az Eszterházy Károly Főiskola és az SE Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika irányította; a három évig tartó munka eredményeit foglalja össze a könyv.

Pléh Csaba Széchenyi-díjas pszichológus a 168 Órának elmondta, a baráti hálózatoknak is több szintjük van:
– Átlag három-négy közeli barátunk van, további 8-12 emberrel rendszeresen találkozunk. Ott vannak a lazább ismerősök körei is. Összesen körülbelül 150 emberrel tudunk aktív kapcsolatot fenntartani. Ezen a Facebook sem változtat, legfeljebb a felszínes kapcsolatok számát növeli. Másfelől: a magányosaknak a világháló kapaszkodási felület lehet.

A kutatások szerint a valódi kapcsolatokat virtuális barátok nem pótolják; legközelebbi barátainkkal, családtagjainkkal személyesen vagy telefonon szeretünk beszélgetni.
A szakmának és a széles közönségnek is tanulságos a kötet.

A Könyvhéttel kapcsolatos cikkeinket itt találja. Kattintson!