A tökéletes gyilkos

2017. május 6., 07:47

Szerző:

Borosta, sebhelyek, ráncok, kis kiábrándultság a szájszögletben: a tökéletes detektív. (Nemzetközi modell.) Itthon nyomozónak hívják. Magányos, persze. A lányát elvesztette (Hogy miképpen, nem mondhatom meg, elvégre krimiben vagyunk.) A felesége – szintén csalódott, bár nem nyomozó – elmenekül egy kolostorba, apácának áll. A templom, a klastrom és a kripta még játszik az igencsak romantikus végjátékban.

Van egy helyre gyanúsítottunk is, aki egy másik emberölésben lehetne akár a kikezdhetetlen tettes is. Ő arról nevezetes, hogy rosszkor van rossz helyen, valamint a jobb és baloldalt gyakran összekeveri. Ha nem lenne ez a kis hibája, a film már sokkal korábban befejeződhetett volna, no de hát az alkotók nem ebben érdekeltek.

A cél szép: ennek a rendőri egységnek bizonyos tagjai az igazságszolgáltatásra esküsznek. Akkor is befogják a gyanúsítottat, ha nem állna meg a bíróságon a vád. Inkább besegítenek egy kicsit, rákennek ezt-azt, hogy a „tökéletes gyilkost” adhassák át a törvénykezésnek.

A film egy igen jól megcsinált etűddel kezdődik: túsztárgyalóként lép fel nyomozó főhősünk, magát ajánlva fogolynak. Ebben oly meggyőző, hogy meg vagyunk véve a film végéig: karakán a fickó. Bátor. Kár, hogy a továbbiakban leáll a tempó és kocsonyásodik a feszültség, csak az ismeretlen szobákba koreografáltan betörő rendőr pisztolyos balettjeit élvezhetjük.

Amúgy a bűnös rendőrök, a szép elvek mögé bújók, a magányos, kiszikkadt fickók mind-mind ismerősek a nemzetközi kék fény adásaiból. Magyar voltuk nemigen tud megjelenni. Igaz, ez az ország, ez a társadalom, ez a morál nem különösebben vonzó. Bár, persze, hiba lenne egy társadalmat a krimiirodalma alapján megítélni. Mindenesetre az utolsó képeken felszálló repülőgépen ülők fellélegezhetnek.

És a nézők is.

(Rendezte: Pacskovszky József. Főszerepben László Zsolt.)

Benjamin Appl világhírű német bariton és Villányi Dániel zongoraművész Franz Schubert Téli utazását adja elő a magyarországi deportálások 80. emlékévének kiemelt eseményén az Óbudai Zsinagógában szeptember 30-án 19 órakor. A koncert meglepetést is tartogat, hiszen Schubert kuriózumnak számító kórusművét, amelyet a 92. zsoltár héber szövegére komponált e koncert kedvéért tanulta meg Benjamin Appl.

Ady Endre és Léda kapcsolatának egyik tragédiája, hogy Léda 1907-ben halva született kislányt hozott a világra. Bár egyértelmű bizonyítéka nincs, Ady magáénak érezte a gyermeket. Néhány évvel később, már Ady halálát követően, szárnyra kapott a pletyka, hogy a költőnek van egy fia.

Sztártudósok, influenszerek és frissen megválasztott polgármesterek is összecsapnak a tizedik Brain Bar jövőfesztivál színpadán, olyan témákat vitatva meg, mint a marihuána fogyasztása vagy az eutanázia. Szeptember 26-27-én a Magyar Zene Házában 200 előadó és 120 program inspirálja az érdeklődőket arra: legyenek ők is tevékeny résztvevői a jövőjük alakításának.

2024. szeptember 18., 07:00

Egy gúnyos dalocska vezette el őt saját zsidósága felfedezéséhez. A vallás aztán komoly szerepet játszott az életében, segítségével közelebb került önmagához és a világhoz – többek között ez derült Székely Kriszta, a budapesti Katona József Színház rendezőjéről. Réczei Tamás Dobd be magad! című műsora exkluzív módon csak a 168.hu felületén látható, ne hagyja ki!