A tíz legszebb lengyel város

A híres Sotheby’s aukciós házzal kapcsolatban lévő lengyel cég, a Sotheby’s International Realty 1976-ban indult lengyel ága egy éve kínál luxus ingatlanokat Lengyelországban a külföldi befektetőknek, és exkluzív házakat, lakásokat a lengyeleknek a világon. A Sotheby’s International Realty felállította a tíz legszebb lengyel város listáját.

2015. február 17., 20:03

Talán nem meglepetés, hogy az első helyen Krakkó áll. Azt írják róla: „Itt nem lehet unatkozni, számos kávézó, étterem, galéria, színház van, mindez feledhetetlen hangulatot ad. A vonzó helyen fekvő Krakkó lehetőséget ad a közeli Tátrába tett kirándulásra is.”

A második helyre a Hármasváros (Gdańsk, Gdynia, Sopot) került. Miért? „Ez nem egy hely csupán, ahol lakni lehet, hanem egy életstílus. Zöld fasorok és homokos tengerpart, amely ideális a sétára, a sopoti móló élénk környezete is, vannak divatos klubok, film- és zenei fesztiválok.”

Meglepetés lehet ugyanakkor Wrocław bronzérmes helye. A cég ezt azzal magyarázza, hogy „Dél-Szilézia dinamikusan fejlődő és sokszínű kultúrájú fővárosa nem csupán szépségével vonzó, de hangulatával is. Az egyik legnyugatibb a lengyel környezetben, és az üzleti környezet erőteljesen fejlődik.”

Talán sértődésre adhatna okot, hogy a főváros csak a negyedik helyre került, de a lengyelek nem Varsó-centrikusak. Itt elsősorban a rengeteg zöld területet értékelik, a parkokat, amelyeken keresztülvezetnek a fő közlekedési útvonalak. Az élet Varsóban pörgő, intenzív, ugyanakkor biztonságos – értékelik.

Az ötödik helyre Bydgoszcz került, amely a lista szerzői szerint Amszterdamra emlékeztet, nem csak a csatornák miatt. Szép, kivételes építészet, érdekes művészeti események és hatalmas területek, amelyek kikapcsolódásra alkalmassá teszik a várost.

Az igazi iparváros, Łódź hatodik helye sokunk számára furcsa, de a Poland International Sotheby’s szerint igazi ünnep az ipari környezet szerelmeseinek: elhagyott gyárak és munkásblokkok, amelyeket szép lassan luxusboltokká alakítottak – ennek következtében Łódźnak különleges karaktere lett.

Aki valaha is volt a középkori Toruńban, az csak abban nem ért egyet, miért nem került előbbre ezen a listán – valóban Lengyelország talán legszebb városa a környező hegyekkel és tavakkal.

Ezután Lublin következik, majd a kis déli Kazimierz Dolny, és a tízes lista végére szerencsére felkerült Zakopane is.