A társadalom kertjei – Bálint gazda memoárja

Bálint György – vagy ahogyan őt egy ország ismeri: Bálint gazda – Keserédes éveim című önéletrajzi kötete 2002-ben jelent meg, és pillanatokon belül elkapkodták. Bár többször újranyomták, a memoár állandó hiánycikk lett a hazai könyvpiacon. Barátok és lelkes olvasók unszolására „Gyuri bácsi” úgy döntött, folytatja életrajzát, amelynek harmadik, bővített kiadását a zsúfolásig megtelt Írók Boltjában a múlt héten mutatták be.

2016. május 23., 14:59

A könyvet az Iványi Gábor vezette Magyarországi Evangéliumi Testvérközösséghez tartozó Wesley Kiadó jelentette meg és a szerző a lelkészt kérte föl az előszó megírására.

Bálint György és Iványi a rendszerváltás utáni első szabad parlamentben voltak SZDSZ-es képviselők. Mindketten otthagyták a politikát, barátságuk azonban megmaradt. Az evangélikus közösség temploma annak idején Békásmegyeren, egy szemétdomb helyén épült. Bálint gazda gyakran kijárt oda, segített a szennyezett földet termővé tenni, azon szőlőt ültetni.

Ez az epizód akár szimbóluma is lehetne Bálint György életének. Most megjelent könyvének is ez az egyik fontos üzenete: a tehetséget, tudást nem a saját karrier építgetésére kell használni.

A rászorulókat kell segíteni, a társadalmat szolgálni.

Bálint György 96 éves, és bár átélte a huszadik századi magyar történelem tragédiáit, a holokausztot, majd a Rákosi-diktatúrát, életkedvét sohasem veszítette el:

– Minden rossz ellenére az embernek meg kell őriznie az optimizmusát. Enélkül nincs egyéni szellemi haladás, sem társadalmi fejlődés – mondta Bálint György a 168 Órának.
Ma is elképesztően aktívan él. Országos iskolakertészeti programokat szervez, és az önellátó gazdálkodást hirdeti:

– 2050-ben tízmilliárd ember fog lakni a bolygón, létkérdés tehát, hogy megtanuljunk jól gazdálkodni a termőfölddel. Akinek nincs telke, akár az erkélyén is nevelhet például fűszernövényeket. Nemcsak gazdaságilag, de pszichológiailag is hasznos ez. A legfontosabb persze a mikrokörnyezetünk karbantartása, s ez nemcsak a fizikai, az ökológiai környezetre vonatkozik, hanem arra is: miként bánunk a családtagjainkkal, a barátokkal, munkatársakkal. Az egymás iránti megbecsülés és tisztelet a tisztességes élet alapja – tette hozzá Bálint György.

Benjamin Appl világhírű német bariton és Villányi Dániel zongoraművész Franz Schubert Téli utazását adja elő a magyarországi deportálások 80. emlékévének kiemelt eseményén az Óbudai Zsinagógában szeptember 30-án 19 órakor. A koncert meglepetést is tartogat, hiszen Schubert kuriózumnak számító kórusművét, amelyet a 92. zsoltár héber szövegére komponált e koncert kedvéért tanulta meg Benjamin Appl.

Ady Endre és Léda kapcsolatának egyik tragédiája, hogy Léda 1907-ben halva született kislányt hozott a világra. Bár egyértelmű bizonyítéka nincs, Ady magáénak érezte a gyermeket. Néhány évvel később, már Ady halálát követően, szárnyra kapott a pletyka, hogy a költőnek van egy fia.

Sztártudósok, influenszerek és frissen megválasztott polgármesterek is összecsapnak a tizedik Brain Bar jövőfesztivál színpadán, olyan témákat vitatva meg, mint a marihuána fogyasztása vagy az eutanázia. Szeptember 26-27-én a Magyar Zene Házában 200 előadó és 120 program inspirálja az érdeklődőket arra: legyenek ők is tevékeny résztvevői a jövőjük alakításának.

2024. szeptember 18., 07:00

Egy gúnyos dalocska vezette el őt saját zsidósága felfedezéséhez. A vallás aztán komoly szerepet játszott az életében, segítségével közelebb került önmagához és a világhoz – többek között ez derült Székely Kriszta, a budapesti Katona József Színház rendezőjéről. Réczei Tamás Dobd be magad! című műsora exkluzív módon csak a 168.hu felületén látható, ne hagyja ki!