A pénz a szexnél is kényesebb téma

Decemberben jelent meg Orvos-Tóth Noémi legújabb könyve. A klinikai szakpszichológus a terápiái során értette meg, hogy a pénz még a szexualitásnál is nagyobb tabunak számít. Ajánló.

2022. január 20., 19:45

Szerző:

A traumák nemcsak a fejünkbe, hanem gyakran a pénztárcánkba is belemásznak. Míg valaki szentül hiszi, hogy tisztességes munkából lehetetlen meggazdagodni, addig más azt vallja, hogy a kemény munka igenis meghozza a hasznát. A közbeszéd bár hemzseg az anyagikkal kapcsolatos hiedelmektől, a pénzről valódi diskurzust folytatni igazi tabunak számít. Orvos-Tóth Noémi most mégis tesz erre egy próbát legújabb könyvével.

A klinikai szakpszichológus a Szabad akarat című művében folytatja a transzgenerációs szemlélet ismertetését. A szerző úgy látja, az anyagiakhoz fűződő hiedelmeket is a felmenőink adják át nekünk: ahogy a szülők és nagyszülők bevezetik leszármazottaikat az életbe, tudatosan vagy tudattalanul bemutatják azt is, hogyan szabad, esetleg kell élni. Szerinte egy-egy pénzzel kapcsolatos és tényként kezelt elképzelés beivódhat a gyerekek elméjébe, majd észrevétlenül irányíthatja az életüket felnőttként is.

Orvos-Tóth Noémi a praxisában tapasztalt példákkal erősít rá egy-egy állítására. A szakember több történetet is leír, amikor látszólag valamilyen párkapcsolati konfliktus, családi viszály, esetleg munkahelyi vagy önmegvalósítási nehézség miatt keresték fel. A könyvben olyan eseteket foglal össze, amikor ezen problémák hátterében valójában valamilyen pénzzel kapcsolatos képzetek és az ezekhez párosított érzelmek álltak.

Egy pár, akikre Tamás és Bettiként hivatkozik, a házasságkötésük előtt mentek el a szakpszichológushoz, mivel az esküvői előkészületeik alatt egyre több veszekedést és konfliktust éltek meg. Mint a szerző elmeséli, az egyre gyakoribb viták abból indultak ki, hogy Tamás szerényebb esküvői költségvetésben gondolkodott, míg Betti úgy látta, életük egy nagy napja közeleg, így nem is szeretett volna spórolni.

A pszichológus már az első terápiás ülésen érezte, nem egyszerű anyagi nézeteltérésről van szó. „Mint annyi más esetben, itt sem volt kétséges, hogy az aktuális konfliktus egy sokkal szerteágazóbb történetet rejt” – írja. A szakember végül egy „múltbéli nyomozásra” invitálta a pácienseit, majd közösen feltárták, mely gyerekkorban megtapasztalt, nem feldolgozott esemény tartja vissza a párt attól, hogy felülkerekedjenek az ellentéten.

A Szabad akarat című könyv három nagy részből áll, a szerző a pénzhez fűződő viszony mellett foglalkozik az önfeladással, illetve olyan ajánlatokat tesz, amelyeken az olvasó elindulhat a lelki-nagytakarítás útján, majd rátalálhat arra, mit is szeretne valójában. Az új könyv a szerző Örökölt sors című művéhez képest kevesebb, de annál velősebb és hosszabb történeteket tartalmaz. Orvos-Tóth Noémi talán ezzel is azt üzeni, hogy a szabad akarat megtalálása egy hosszú folyamat, és nem lehet siettetni.

Átadták a Petőfi Zenei Díjakat: a Magna Cum Laude lett az év együttese, Freddie az év férfi előadója, Gubik Petra pedig az év női előadója. A közmédia elismeréseit a Dunán, az M2 Petőfi TV-ben és a Petőfi Rádióban is élőben közvetített díjátadón és gálaműsorban, az A38 Hajón vehették át a díjazottak szombat este.