A pénz a szexnél is kényesebb téma

Decemberben jelent meg Orvos-Tóth Noémi legújabb könyve. A klinikai szakpszichológus a terápiái során értette meg, hogy a pénz még a szexualitásnál is nagyobb tabunak számít. Ajánló.

2022. január 20., 19:45

Szerző:

A traumák nemcsak a fejünkbe, hanem gyakran a pénztárcánkba is belemásznak. Míg valaki szentül hiszi, hogy tisztességes munkából lehetetlen meggazdagodni, addig más azt vallja, hogy a kemény munka igenis meghozza a hasznát. A közbeszéd bár hemzseg az anyagikkal kapcsolatos hiedelmektől, a pénzről valódi diskurzust folytatni igazi tabunak számít. Orvos-Tóth Noémi most mégis tesz erre egy próbát legújabb könyvével.

A klinikai szakpszichológus a Szabad akarat című művében folytatja a transzgenerációs szemlélet ismertetését. A szerző úgy látja, az anyagiakhoz fűződő hiedelmeket is a felmenőink adják át nekünk: ahogy a szülők és nagyszülők bevezetik leszármazottaikat az életbe, tudatosan vagy tudattalanul bemutatják azt is, hogyan szabad, esetleg kell élni. Szerinte egy-egy pénzzel kapcsolatos és tényként kezelt elképzelés beivódhat a gyerekek elméjébe, majd észrevétlenül irányíthatja az életüket felnőttként is.

Orvos-Tóth Noémi a praxisában tapasztalt példákkal erősít rá egy-egy állítására. A szakember több történetet is leír, amikor látszólag valamilyen párkapcsolati konfliktus, családi viszály, esetleg munkahelyi vagy önmegvalósítási nehézség miatt keresték fel. A könyvben olyan eseteket foglal össze, amikor ezen problémák hátterében valójában valamilyen pénzzel kapcsolatos képzetek és az ezekhez párosított érzelmek álltak.

Egy pár, akikre Tamás és Bettiként hivatkozik, a házasságkötésük előtt mentek el a szakpszichológushoz, mivel az esküvői előkészületeik alatt egyre több veszekedést és konfliktust éltek meg. Mint a szerző elmeséli, az egyre gyakoribb viták abból indultak ki, hogy Tamás szerényebb esküvői költségvetésben gondolkodott, míg Betti úgy látta, életük egy nagy napja közeleg, így nem is szeretett volna spórolni.

A pszichológus már az első terápiás ülésen érezte, nem egyszerű anyagi nézeteltérésről van szó. „Mint annyi más esetben, itt sem volt kétséges, hogy az aktuális konfliktus egy sokkal szerteágazóbb történetet rejt” – írja. A szakember végül egy „múltbéli nyomozásra” invitálta a pácienseit, majd közösen feltárták, mely gyerekkorban megtapasztalt, nem feldolgozott esemény tartja vissza a párt attól, hogy felülkerekedjenek az ellentéten.

A Szabad akarat című könyv három nagy részből áll, a szerző a pénzhez fűződő viszony mellett foglalkozik az önfeladással, illetve olyan ajánlatokat tesz, amelyeken az olvasó elindulhat a lelki-nagytakarítás útján, majd rátalálhat arra, mit is szeretne valójában. Az új könyv a szerző Örökölt sors című művéhez képest kevesebb, de annál velősebb és hosszabb történeteket tartalmaz. Orvos-Tóth Noémi talán ezzel is azt üzeni, hogy a szabad akarat megtalálása egy hosszú folyamat, és nem lehet siettetni.

Kevesen tudják, hogy a slow fashion, azaz a fenntartható divat kiemelkedő képviselői hazánkban a szőrmével foglalkozó szakmák, úgy mint az állattenyésztők, szűcsök, designerek, kereskedők. Ők azok, akik elkötelezettek, illetve érdekeltek abban, hogy a kezük alá kerülő állatokat megfelelő körülmények között tartsák. Nemcsak az Európai Unió és a hazai szigorú állatvédelmi, állattartási és környezetvédelmi előírások kötelezik őket erre, hanem maga a tény: csak annak az állatnak lesz szép, dús, jól felhasználható és főként eladható bundája, amivel jól bánnak, ami megfelelő körülmények között él. Épp ezen közös célok elérése érdekében, illetve azért küzdve, hogy a nem etikus állattartókat kiszorítsák a piacról szövetségbe szerveződtek. 

Elhunyt Vajda Mihály Széchenyi-díjas magyar filozófus, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja.