A pénz a szexnél is kényesebb téma

Decemberben jelent meg Orvos-Tóth Noémi legújabb könyve. A klinikai szakpszichológus a terápiái során értette meg, hogy a pénz még a szexualitásnál is nagyobb tabunak számít. Ajánló.

2022. január 20., 19:45

Szerző:

A traumák nemcsak a fejünkbe, hanem gyakran a pénztárcánkba is belemásznak. Míg valaki szentül hiszi, hogy tisztességes munkából lehetetlen meggazdagodni, addig más azt vallja, hogy a kemény munka igenis meghozza a hasznát. A közbeszéd bár hemzseg az anyagikkal kapcsolatos hiedelmektől, a pénzről valódi diskurzust folytatni igazi tabunak számít. Orvos-Tóth Noémi most mégis tesz erre egy próbát legújabb könyvével.

A klinikai szakpszichológus a Szabad akarat című művében folytatja a transzgenerációs szemlélet ismertetését. A szerző úgy látja, az anyagiakhoz fűződő hiedelmeket is a felmenőink adják át nekünk: ahogy a szülők és nagyszülők bevezetik leszármazottaikat az életbe, tudatosan vagy tudattalanul bemutatják azt is, hogyan szabad, esetleg kell élni. Szerinte egy-egy pénzzel kapcsolatos és tényként kezelt elképzelés beivódhat a gyerekek elméjébe, majd észrevétlenül irányíthatja az életüket felnőttként is.

Orvos-Tóth Noémi a praxisában tapasztalt példákkal erősít rá egy-egy állítására. A szakember több történetet is leír, amikor látszólag valamilyen párkapcsolati konfliktus, családi viszály, esetleg munkahelyi vagy önmegvalósítási nehézség miatt keresték fel. A könyvben olyan eseteket foglal össze, amikor ezen problémák hátterében valójában valamilyen pénzzel kapcsolatos képzetek és az ezekhez párosított érzelmek álltak.

Egy pár, akikre Tamás és Bettiként hivatkozik, a házasságkötésük előtt mentek el a szakpszichológushoz, mivel az esküvői előkészületeik alatt egyre több veszekedést és konfliktust éltek meg. Mint a szerző elmeséli, az egyre gyakoribb viták abból indultak ki, hogy Tamás szerényebb esküvői költségvetésben gondolkodott, míg Betti úgy látta, életük egy nagy napja közeleg, így nem is szeretett volna spórolni.

A pszichológus már az első terápiás ülésen érezte, nem egyszerű anyagi nézeteltérésről van szó. „Mint annyi más esetben, itt sem volt kétséges, hogy az aktuális konfliktus egy sokkal szerteágazóbb történetet rejt” – írja. A szakember végül egy „múltbéli nyomozásra” invitálta a pácienseit, majd közösen feltárták, mely gyerekkorban megtapasztalt, nem feldolgozott esemény tartja vissza a párt attól, hogy felülkerekedjenek az ellentéten.

A Szabad akarat című könyv három nagy részből áll, a szerző a pénzhez fűződő viszony mellett foglalkozik az önfeladással, illetve olyan ajánlatokat tesz, amelyeken az olvasó elindulhat a lelki-nagytakarítás útján, majd rátalálhat arra, mit is szeretne valójában. Az új könyv a szerző Örökölt sors című művéhez képest kevesebb, de annál velősebb és hosszabb történeteket tartalmaz. Orvos-Tóth Noémi talán ezzel is azt üzeni, hogy a szabad akarat megtalálása egy hosszú folyamat, és nem lehet siettetni.

Családja, barátai, pályatársai, tisztelői kísérték utolsó útjára Tordy Géza Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas színművészt, rendezőt, érdemes és kiváló művészt, a nemzet színészét, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját csütörtökön Budapesten, a Farkasréti temetőben.

Minden évben április 16-án tisztelgünk a holokauszt magyarországi áldozatinak emléke előtt. A nap arra emlékeztet, hogy 1944-ben április 16-án kezdték meg az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását hazánkban. A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját megelőző délutánon Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat megemlékezést tartott az Óbudai Zsinagóga falára állított emléktáblánál. 

A magyar költészet napját 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük. Engedjék meg, hogy ezen a napon mi is tisztelegjünk a magyar líra előtt, ezúttal Nagy László csodálatos versével.