A kormány maga dönti el, melyik színház kaphat támogatást, 37 milliárddal „pótolják” a kieső tao-támogatást

2018. december 28., 15:32

Szerző:

A tao helyett a költségvetésből nyújt jövőre 37,4 milliárd forint többlettámogatást a kormány az előadóművészeti szervezeteknek – derül ki a Magyar Közlöny legfrissebb számából. A közlöny csütörtöki számában megjelent kormányhatározat szerint a 2019-es költségvetési törvénybe, „beépülő jelleggel” kerül bele az előadóművészeti szervezetek többlettámogatása.

Tarlós István szerint várhatóan a fővároshoz kerülhet a budapesti színházaknak juttatható tao-támogatások szétosztása.

A főpolgármester a 168 Órának adott interjúban szorgalmazta a főváros bevonását, azóta pedig kiderült: a kérdésről már beszélt Kásler Miklós emberi erőforrás miniszterrel, és folyamatosan egyeztet L. Simon Lászlóval, az Országgyűlés kulturális és sajtóbizottságának elnökével, akivel „megegyezés közeli állapot alakult ki”. Ha a kormány és a miniszterelnök is elfogadja ezt, akkor a budapesti színházaknak juttatható tao-pénzeket a főváros oszthatja szét.

Ez az egyezség azonban csak a fővárosi fenntartású színházakra vonatkozhat, a magánszínházakra nem.

A kormány októberben jelentette be, megszűnik jelen formájában az előadó-művészeti szervezetek tao-támogatása, november 13-án pedig el is fogadták az erről szóló törvénymódosítást. 

Fotó: Pixabay

Többször is írtunk arról, hogy novemberben egymás után jelentették be a független színházak, hogy súlyos problémát okoz számukra a legújabb kormányzati döntés. Jelentős összeggel rövidítette meg például az Átrium Film-Színházat a kultúr-tao megszüntetése. Nagyjából 220 millió forintos tao-jogosultságtól esett el a népszerű független színház, ami akár a  bezárását is eredményezheti.

És nem is ők voltak az elsők, akik bejelentették: a túlélésük forog kockán a kormány lépése miatt, elsőként a Stúdió K Színház közölte a Facebookon, hogy várja az adományokat, mivel nem tudja emelni a jegyárait – de az amúgy sem mentené meg a jövő évi költségvetésüket – más bevételi forrásuk pedig nincsen. Később a Rózsavölgyi Szalon adott ki közleményt, melyben azt írták, bár nagyon nem szeretnék, de kénytelenek 20 százalékkal növelni a jegyek árát. Megemelkedett jegyáraik mellett a Szalon a februárra tervezett, Amivel meg kell küzdenünk című darabjának bemutatóját is kénytelen volt lemondani, mivel nem lesz rá fedezet a színház költségvetéséből.