A direktor menesztése

Indoklás nélkül, rendes felmondással szüntette meg Schlanger András színházigazgatói megbízatását Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere a múlt héten. Az ügyvezetői feladatokkal átmenetileg a teátrum vezetésében 2002 óta ténykedő Kirják Róbertet bízta meg a polgármester.

2016. február 22., 11:58

Schlanger Andrást éppen egy éve választotta meg a Móricz Zsigmond Színház direktorának a nyíregyházi közgyűlés. Megbízatása 2015. július elsejétől öt évre szólt – volna. Schlanger a színházat 1999-től vezető Tasnádi Csabát váltotta.

A 168 Óra megkereste Kovács Ferencet, indokolja az indoklás nélküli felmondást. A városvezető nem akart nyilatkozni, a leváltott direktort pedig nem tudtuk elérni. Más helyi forrásból úgy tudjuk: Schlanger András menesztésének oka az lehet, hogy ellenállt, amikor a városvezetés próbált beleszólni a színház ügyeibe. Pedig Schlanger vezetése alatt jelentősen emelkedett a bérletesek és jegyvásárlók száma.

Schlanger András még kinevezésekor mondta a 168 Órának: a pártok egyhangúlag szavaztak bizalmat neki. Hozzátette akkor: mintha más direktori pályázatok elbírálásai is azt jeleznék, a Fideszben kezdik felismerni, hogy konszenzusos jelöltet kell támogatni.

Menesztése kapcsán a Magyar Színházi Társaság elnöksége közleményben fejezte ki meglepetését. Kérték a döntés indoklását, hangsúlyozva: ami történt, a tények ismerete nélkül nehezen érthető, bizonytalanságot szül és esetleg a közönség színháztól való eltávolodását is előidézheti.

2024. október 15., 16:58

Ellenállt a kódfejtőknek, évszázadok óta őrzi titkát, és azok a tudósok, akik kapcsolatba kerültek vele, különös balsors áldozatai lettek. Az ismeretlen nyelven írott középkori alkímista kézirat a mai napig megfejthetetlen rejtély. De mitől olyan különleges a Voynich-kézirat?