A Berlini Művészeti Akadémia tagjává választották Dragomán Györgyöt

Az író közösségi oldalán számolt be róla. 

2022. január 26., 11:21

Szerző:

Facebook-oldalán számolt be róla Dragomán György író-műfordító, hogy 29 másik művésszel egyetemben, 57. közgyűlésén tagjává választotta a Berlini Művészeti Akadémia – írja a 444. Dragománt 2021. november 12. és 14. között választották taggá Berlinben,  és az azóta eltelt időben egyhangúan elfogadták az irodalmi szekcióba történő felvételét. 

A magyar író 1973-ban született Marosvásárhelyen. Első alkotása A pusztítás könyve című regény 2002-ben jelent meg. Legfontosabb regénye: A fehér király 2005-ben került megjelenésre, azóta több mint 30 nyelvre fordították le, film adaptáció is készült belőle. Könyvei rendre az irodalmi toplisták élen állnak. 

A művészt munkásságának köszönhetően többek között Bródy Sándor-díjjal, Déry Tibor-díjjal, Márai Sándor-díjjal és József Attila-díjjal is elismerték. 

(Kiemelt kép: Dragomán György Facebook-oldala)

 

 

 

Tegnap 17:13

Nyolcvanegy éves korában elhunyt András Ferenc Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező, forgatókönyvíró, producer, érdemes művész, a nemzet művésze - jelentette be csütörtökön Szombathelyen Kollarik Tamás, a Nemzeti Média-és Hírközlési Hatóság elnöki főtanácsadója és Lovass Tibor, a Savaria Filmakadémia elnöke a 11. Savaria Filmszemle keretében rendezett médiakonferencián.

Családja, barátai, pályatársai, tisztelői kísérték utolsó útjára Tordy Géza Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas színművészt, rendezőt, érdemes és kiváló művészt, a nemzet színészét, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját csütörtökön Budapesten, a Farkasréti temetőben.

Minden évben április 16-án tisztelgünk a holokauszt magyarországi áldozatinak emléke előtt. A nap arra emlékeztet, hogy 1944-ben április 16-án kezdték meg az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását hazánkban. A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját megelőző délutánon Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat megemlékezést tartott az Óbudai Zsinagóga falára állított emléktáblánál. 

A magyar költészet napját 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük. Engedjék meg, hogy ezen a napon mi is tisztelegjünk a magyar líra előtt, ezúttal Nagy László csodálatos versével.