Zelenszkij a zaporizzsjai atomerőmű térségének fegyvermentesítését sürgette

A zaporizzsjai atomerőmű térségének fegyvermentesítését sürgette Volodimir Zelenszkij ukrán elnök csütörtök este elmondott beszédében.

2022. szeptember 2., 11:55

Szerző:

Zelenszkij az összes, a létesítményben lévő katona kivonását követelte. Kijev korábban többször azt vetette Moszkva szemére, hogy katonákat állomásoztat a zaporizzsjai atomerőműben, melyet március óta ellenőrzése alatt tart.

Zelenszkij egyúttal elmondta, hogy az orosz erők nem engedélyezték a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) szakértőit kísérő újságíróknak, hogy részt vegyenek a küldöttség zaporizzsjai erőműbe tett látogatásán.

Rafael Grossi, a NAÜ főigazgatója és Zelenszkij korábban arról egyezett meg, hogy a delegációt a sajtó is elkíséri, „hogy a világ lássa az igazságot” – fogalmazott az elnök.

A küldöttség csütörtökön érkezett az atomerőműbe, a látogatást követően pedig az ukrajnai atomerőműveket üzemeltető Enerhoatom bejelentette, hogy a NAÜ öt képviselője a nukleáris létesítményben marad.

Grossi azt mondta, hogy a NAÜ-misszió tagjai szeptember 3-ig az Enerhodarban lévő nukleáris létesítményben maradnak, majd ezután dől el, lesz-e állandó megfigyelője a szervezetnek az erőmű területén.

A küldöttség a tervek szerint pénteken felméri az atomerőműben keletkezett esetleges károkat, valamint beszámol a létesítményt üzemeltető személyzet állapotáról is – tájékoztatott a főigazgató.

Péntekre virradóra ismét támadás érte Ukrajna második legnagyobb városát, az ország északi részén fekvő Harkivot is. Ihor Terehov polgármester azt közölte, az orosz erők a város Holodnohirszk nevű negyedét lőtték. Sebesültekről egyelőre nem tudni, több autó megrongálódott.

Az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma pénteken arról számolt be, hogy kiújultak a harcok Ukrajna déli részén, s ismét támadások érték zaporizzsjai atomerőmű mellett fekvő Enerhodar városát is.

Mindeközben Denisz Smihal miniszterelnök felszólította Németországot, küldjön Kijevnek harckocsikat. Smihal, aki a hét végén Berlinbe látogat, ahol Olaf Scholz német kancellárral is egyeztet, a dpa német hírügynökségnek azt mondta, Kijev Leopárd 2-es típusú harckocsikat szeretne kapni Németországtól, az Egyesült Államoktól pedig Abrams harckocsikat.

Németország mind ez idáig 10 tarackot, három rakéta-sorozatvetőt és három páncélozott mentőjárműt küldött Ukrajnának.

(Kiemelt fotó: Légi felvételen a Zaporizzsjai atomerőmű látható. Fotó: Sputnik via AFP)

Megszavazta a lengyel parlament alsóháza azt a kormánypárti tervezetet, amelynek értelmében 2024. április 30-ig meghosszabbítanák az önkormányzatok választási ciklusát. Ennek megfelelően Lengyelországban fél évvel elhalasztanák a helyhatósági választást, amelynek időpontja egyébként egybeesne a jövő őszi parlamenti választáséval.

A szivárgások pontos mértéke nem tisztázott, de az Északi Áramlat földvezetékeken nem volt visszatartó mechanika, ezért az összes vezetékben lévő földgáz kiszabadulhat, ami azt jelenti, hogy több, mint 1,3 millió autó éves üvegházhatást előidéző gázkibocsátásának megfelelő mennyiségű metán kerülhet a légkörbe mindössze pár nap leforgása alatt.

Az orosz védelmi minisztérium elismerte, hogy hazai gyártmányú drónjaik nem felelnek meg „taktikai és technológiai” követelményeknek.