Zelenszkij a zaporizzsjai atomerőmű térségének fegyvermentesítését sürgette

A zaporizzsjai atomerőmű térségének fegyvermentesítését sürgette Volodimir Zelenszkij ukrán elnök csütörtök este elmondott beszédében.

2022. szeptember 2., 11:55

Szerző:

Zelenszkij az összes, a létesítményben lévő katona kivonását követelte. Kijev korábban többször azt vetette Moszkva szemére, hogy katonákat állomásoztat a zaporizzsjai atomerőműben, melyet március óta ellenőrzése alatt tart.

Zelenszkij egyúttal elmondta, hogy az orosz erők nem engedélyezték a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) szakértőit kísérő újságíróknak, hogy részt vegyenek a küldöttség zaporizzsjai erőműbe tett látogatásán.

Rafael Grossi, a NAÜ főigazgatója és Zelenszkij korábban arról egyezett meg, hogy a delegációt a sajtó is elkíséri, „hogy a világ lássa az igazságot” – fogalmazott az elnök.

A küldöttség csütörtökön érkezett az atomerőműbe, a látogatást követően pedig az ukrajnai atomerőműveket üzemeltető Enerhoatom bejelentette, hogy a NAÜ öt képviselője a nukleáris létesítményben marad.

Grossi azt mondta, hogy a NAÜ-misszió tagjai szeptember 3-ig az Enerhodarban lévő nukleáris létesítményben maradnak, majd ezután dől el, lesz-e állandó megfigyelője a szervezetnek az erőmű területén.

A küldöttség a tervek szerint pénteken felméri az atomerőműben keletkezett esetleges károkat, valamint beszámol a létesítményt üzemeltető személyzet állapotáról is – tájékoztatott a főigazgató.

Péntekre virradóra ismét támadás érte Ukrajna második legnagyobb városát, az ország északi részén fekvő Harkivot is. Ihor Terehov polgármester azt közölte, az orosz erők a város Holodnohirszk nevű negyedét lőtték. Sebesültekről egyelőre nem tudni, több autó megrongálódott.

Az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma pénteken arról számolt be, hogy kiújultak a harcok Ukrajna déli részén, s ismét támadások érték zaporizzsjai atomerőmű mellett fekvő Enerhodar városát is.

Mindeközben Denisz Smihal miniszterelnök felszólította Németországot, küldjön Kijevnek harckocsikat. Smihal, aki a hét végén Berlinbe látogat, ahol Olaf Scholz német kancellárral is egyeztet, a dpa német hírügynökségnek azt mondta, Kijev Leopárd 2-es típusú harckocsikat szeretne kapni Németországtól, az Egyesült Államoktól pedig Abrams harckocsikat.

Németország mind ez idáig 10 tarackot, három rakéta-sorozatvetőt és három páncélozott mentőjárműt küldött Ukrajnának.

(Kiemelt fotó: Légi felvételen a Zaporizzsjai atomerőmű látható. Fotó: Sputnik via AFP)

Tegnap 15:49

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.