Zavargások Hollandiában: országszerte tüntetnek a kijárási tilalom miatt

Több mint 200 embert vettek őrizetbe a hatóságok.

2021. január 25., 10:40

Szerző:

Hollandiában országszerte zavargások törtek ki vasárnap a koronavírus-járvány terjedése ellen bevezetett kijárási tilalom miatt, több mint 200 embert vettek őrizetbe a hatóságok - írja a Dutchnews holland hírportál alapján az MTI.

A beszámoló szerint a rendzavarás Amszterdamban és Eindhovenben kezdődött, az emberek annak ellenére gyűltek össze, hogy minden fajta csoportos gyülekezést betiltottak a hatóságok. A rendőrség

vízágyúkat, lovas rohamosztagot, rendőrkutyákat és könnygázt is bevetett

a tiltakozók ellen. A holland televíziócsatornák arról számoltak be, hogy Eindhovenben fiatalokból álló bandák tüzeket gyújtottak és üzleteket fosztottak ki.

A közép-hollandiai Urk városában fiatalok csoportja egy felgyújtott egy szabadtéri tesztközpontot 2021. január 23-án éjjel
Fotó: MTI/AP/Pro News

Más városokban is, este 9 óra körül - a kijárási tilalom kezdetekor - zavargók támadtak a rendőrökre, és kővel dobálták a kórházakat. Több fiatalt huliganizmus vádjával állítottak elő a hatóságok.

Szombaton, a kijárási tilalom első estéjén, a rendbontók egy csoportja felgyújtotta a közép-hollandiai Urk kisváros szabadtéri koronavírus-tesztközpontját, míg a dél-hollandiai Steinben is összetűzésbe torkollott egy százfős illegális rendezvény feloszlatása.

A holland kormány hosszas megfontolás után döntött arról a múlt héten, hogy bevezeti a kijárási tilalmat este fél 9 és reggel fél 5 között, hogy lassítsa a járvány terjedését.

Az országban továbbra is magas, közel ötezer körül van az új fertőzések napi átlaga. Vasárnapi adatok szerint Hollandiában naponta mintegy 80-an haltak bele a fertőzésbe az elmúlt héten, és 2343 fertőzöttet kezelnek kórházakban.