WHO: Európában is megjelent az ellenállóbb indiai mutáns

Az Egyesült Királyság mellett Görögországban, Olaszországban, Svájcban is találkoztak már az új vírustörzzsel. Fertőzőbb és ellenállóbb, mint a korábbi változatok. 

2021. április 28., 17:21

Szerző:

Legalább 17 országban van jelen a koronavírus indiai variánsa – közölte kedden az Egészségügyi Világszervezet (WHO). A WHO később figyelmeztetett: laboratóriumi vizsgálatok szerint a variáns fertőzőbb, és ellenállóbb lehet egyes vakcinák és kezelések esetében.

A WHO szerint a variánsban megtalálható egyes mutációk fertőzőbbek, az Egyesült Államokban végzett kutatások pedig a koronavírus elleni vakcinák semlegesítő hatásainak lehetséges, mérsékelt csökkenésére mutatnak rá. A világszervezet modellkészítései alapján a B.1.617 gyorsabban terjed, mint az Indiában megtalálható többi vírusvariáns, ami arra utal, hogy nagyobb a fertőzőképessége. Míg a WHO korábban csupán „érdekes variánsnak” nevezte az indiait, most már aggasztónak, ami arra utalhat, hogy veszélyesebb (fertőzőképesebb, halálosabb, a vakcináknak jobban ellenálló) lehet – írja az MTI.

India mellett Nagy-Britanniából, az Egyesült Államokból és Szingapúrból jelezték a legtöbb esetet, de például Görögországból, Svájcból, Belgiumból és Olaszországból is töltöttek fel DNS-adatokat a GISAID adatbázisába – írta a WHO. Az indiai vírusvariánst összesen több mint 1200 DNS-szálban mutatták ki a szóban forgó országokban.

A variánssal kapcsolatban azonban még van több megválaszolatlan kérdés. A járvány indiai felgyorsulása mögött nemcsak ennek a változatnak a megjelenése állhat, hanem a járványügyi intézkedések be nem tartása, például a tömegrendezvények engedélyezése – jegyezte meg a szervezet.

 

(Kiemelt kép: 168 Óra archív)

 

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.