Washington tárgyalt a tálibokkal

Az emberi jogokról. 

2021. december 1., 06:33

Szerző:

Az afganisztáni humanitárius válságról és Washington emberi jogi aggályairól tárgyalt az Afganisztánban hatalomra került tálibok magas rangú képviselőivel Katarban az Egyesült Államok küldöttsége – közölte kedden az amerikai külügyminisztérium.

A Thomas West különmegbízott vezette delegáció ígéretet tett arra, hogy továbbra is támogatja az ENSZ erőfeszítéseit a térségben mutatkozó humanitárius kihívások kezelésére.

A küldöttség hangot adott azoknak az amerikai aggodalmaknak, amelyek az afganisztáni emberi jogi visszaéléseket jelző állításokra vonatkoznak, és sürgették, hogy a tálibok tegyenek meg mindent valamennyi afgán lakos jogainak megvédelmezésére. Kérték azt is, hogy a tálib vezetés tartson ki az általános amnesztia terve mellett, és tegyen további lépéseket egy olyan kormány megalakítása felé, amelyben a társadalom minél szélesebb rétegei képviseltetni tudják magukat.

Kiálltak az amerikai tárgyalók a lányok és nők oktatáshoz való joga mellett is, azt sürgetve, hogy a tálibok tartsák magukat erre vonatkozó kötelezettségvállalásukhoz. A tálibok ezzel kapcsolatban – az amerikai közlemény szerint – nyitottságuknak adtak hangot a nemzetközi közösséggel folytatott együttműködés iránt, és üdvözölték azokat az erőfeszítéseket, amelyek a lányok oktatásba való bekapcsolódásának ellenőrzését célozzák.

(Kiemelt képünk: Pakisztán kabuli nagykövetsége előtt várakoznak vízum kiváltására afgánok 2021. augusztus 22-én. MTI/EPA)

Tegnap 20:22

Versenyt fut az idővel Németország legismertebb nácivadásza, Thomas Will, aki abban bízik, hogy – 78 évvel a második világháború befejezése után – a jövőben is lehetőség nyílik azoknak a náci bűnösöknek az elítélésére, akiknek a bűnössége bizonyítható.