Wałęsa szerint a magyarok rombolni akarnak, Orbán nem úgy viselkedik, mint egy felelős ember

2017. november 30., 11:37

Szerző:

Exkluzív interjút adott a Heti Válasznak Lech Wałęsa. A volt lengyel államfő, a Szolidaritás mozgalom egyik alapítója régen még nagyon jó véleménnyel volt Orbán Viktorról – tíz éve még egy Fidesz-kongresszuson is részt vett –, de szerinte a magyar miniszterelnök  népszerűségét csak a populizmusnak köszönheti, és bár sokakat vonz a demagógia, felelős ember nem viselkedik így.

Fotó: Super Express

Wałęsa amúgy bölcs embernek tartja Orbánt, olyasvalakinek, akinek jó érvei vannak, de azt hitte, építkezni fog. Tévedett. A legkevésbé az tetszik neki, hogy nincs együttműködés, Magyarország csak egyénieskedik. Bírálta Magyarország ellenséges magatartását az EU-val szemben, mondván, kritizálni lehet a szervezetet, de vitathatatlan, hogy szükség van rá. „Ha a magyarok és a lengyelek szétverik – mert szét tudnák –, öt perccel utána a franciák, a németek és az olaszok szövetségre lépnének, amelybe mi már nem szólhatnánk bele” – fest sötét képet az út végéről. 

A Heti Válasz Wałęsát megkérdezte a kommunizmus elleni harcáról is, amelyért Nobel-békedíjat kapott. Erről azt mondja, ha tudta volna, hogy a társadalom ennyire nincs felkészülve a demokráciára, tovább húzta volna a változásig tartó időt.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.