Vucsics: Clinton arra kérte Orbánt, hogy támadja meg Szerbiát

Orbán Viktor azonban ezt visszautasította. 

2022. október 9., 06:48

Szerző:

Aleksandar Vucsics szerb elnök szombati sajtótájékoztatóján kemény szavakkal illette az Európai Uniót, a nyolcadik szankciós csomagot és Horvátországot egyaránt – írja az Index a dnevnik.hr összefoglalója nyomán. 

Az elnök szerint a Nyugat a koszovói problémát úgy akarja megoldani, hogy azzal megfosszák Putyint attól a lehetőségtől, hogy a koszovói helyzetet hivatkozási alapként használja fel.

Vucsics azt is kijelentette, hogy Magyarország Szerbia őszinte barátja, majd felsorolta, hogy Görögország, Románia, Bulgária és Albánia is az intézkedés ellen van. Az Európai Bizottság is ezt mondta, de a döntést az Európai Unió fogja meghozni – mondta az EU-nak arról a megoldásáról, miszerint Szerbiának engednie kellene Koszovót csatlakozni a nemzetközi szervezetekhez.

A szerb–magyar barátsággal kapcsolatban Vučić kiemelte, hogy Horvátország megbízhatatlan, ami az olajszállítást illeti, éppen ezért Orbán Viktor miniszterelnökkel kötött megállapodást, hogy megkezdjék egy 128 kilométer hosszú olajvezeték építését. Elmondása szerint országának 75 napra elegendő olaja és 95 napra elegendő benzine van. Ami a gázt illeti, Vucsics szerint Szerbia rendelkezik a legnagyobb tartalékokkal.

Vucsics arról is beszélt, hogy 1999-ben az amerikai elnök arra kérte Magyarországot, hogy támadja meg őket.

„Ami Koszovót illeti, Magyarországnak 1999-ben szárazföldön kellett volna megtámadnia Szerbiát. Clinton arra kérte a magyarokat, hogy észak felől támadják meg Szerbiát, hogy meggyengítsék erőinket. Orbán ezt visszautasította”

– mondta. 

(Kiemelt kép: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Alekszandar Vucic szerb államfő találkozója Belgrádban 2022. március 19-én. Fotó: MTI/Benko Vivien Cher)

11:55

Húsz, többségében kiskorú „felesége” volt egy szektavezérnek az Egyesült Államokban; az Arizona és Utah állam határa közelében működő vallási közösség vezetője emellett megbüntette azokat a követőit, akik nem ismerték el prófétának – áll az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda által szövetségi bíróságon benyújtott periratban.