Volt miniszterelnök: rendőrpuccs zajlik Szlovákiában

Szlovákiában többek között a volt rendőrfőkapitány és a szlovák titkosszolgálat jelenlegi és volt vezetője ellen eljárást indított a Nemzeti Bűnüldöző Ügynökség. A gyanú szerint akadályozták a korrupciós ügyek felgöngyölítését. Robert Fico, az ellenzék jelenlegi vezetője és az ország korábbi miniszterelnöke rendőrpuccsot vizionál. Ódor Lajos miniszterelnök összehívta a biztonsági tanácsot.

2023. augusztus 18., 20:40

Szerző:

 

A Végkifejlet fedőnevű akció keretében eljárás indult mások mellett Vladimír Pčolinský, a Szlovák Információs Szolgálat volt, és Michal Aláč a titkosszolgálat jelenlegi igazgatója, valamint Peter Košč vállalkozó, Ján Kalavský, a NAKA volt munkatársa, és Martin Ciriak, a titkosszolgálat volt munkatársa ellen,

mivel a gyanú szerint bűnszervezetet tartottak fenn, amellyel egyes korrupciós ügyek és más bűncselekmények kivizsgálását nehezítették 

– számol be az Infostart

„Az összehangolt rendőri akció során további két rendőrt gyanúsítottként őrizetbe vettek” – tájékoztatott Hamran István országos rendőrfőkapitány, azt is hozzátéve, hogy többen nyaralnak, ezért nem sikerült mindenkit felkutatniuk. A titkosszolgálat igazgatója például külföldi szolgálati útján a sajtóból értesült arról, hogy eljárást indítottak ellene, ezért hazautazott. 

Robert Fico, az ellenzék vezetője szerint puccs zajlik az országban. „Ez az állam megdöntésére tett kísérlet. Hatalomátvétel hat héttel a parlamenti választás előtt”. Hozzátette, az államcsíny résztvevőit büntetőjogilag felelősségre kell vonni. Pártja rendkívüli parlamenti ülés összehívását kezdeményezte, céljuk Hamran István rendőrfőkapitány menesztése, és a kormányfő, Zuzana Čaputová felelősségre vonása. 

Ódor Lajos miniszterelnök péntek reggelre összehívta a Szlovák Köztársaság Biztonsági Tanácsát, továbbá tagadja, hogy bármilyen módon beavatkozna a rendőrség munkájába. Az ülésen részt vett a köztársasági elnök is, és kijelentette, nem zajlik rendőrpuccs Szlovákiában.

(Kiemelt képünkön: Robert Fico. Fotó:  VLADIMIR SIMICEK / AFP)