Török választások – Vizsgálat indult a török ellenzéki televíziók ellen

A török Médiahatóság szerint az ellezéki műsorokban a török nemzetet sértegették a nyilatkozatok. 

2023. május 30., 15:25

Szerző:

A Rádió és Televízió Legfelsőbb Tanácsa (RTÜK) kedden hat török ellenzéki televízióadó választási műsorával kapcsolatban indított vizsgálatot az e hónapban tartott elnök- és parlamenti választásokat követően. A médiafelügyelet a hivatalos Twitter-fiókján jelentette be a lépést.  Az RTÜK azt írta, hogy nézői panaszok nyomán vizsgálat indult a Halk TV, a Tele1, a KRT, a TV5, a Flash Haber és a SZC TV ellen, amelyek „a nemzetet sértésekkel és támadásokkal megalázni próbáló megnyilatkozásoknak" adtak helyet adásukban. A hatóság példaként említette Cigdem Toker újságírót, aki például a FOX TV-n azt mondta, hogy „a demokrácia nem kizárólag a szavazóurnából áll".

 Az RTÜK elnöke, Ebubekir Sahin kedden később a hivatalos Twitter-fiókján rámutatott: nem maradnak csendben azokkal szemben, akik „nem tisztelik a népakaratot, a demokráciát, a választási eredményeket, és megpróbálják megalázni a népet, szent nemzetünket".

Törökországban május 14-én elnök-, illetve parlamenti választásokat tartottak. Az elnökválasztás esetében május 28-án második fordulót is rendeztek, miután az első fordulóban egyik indulónak sem sikerült abszolút többséget szereznie. Az ellenzéki összefogás mindkét szavazáson alulmaradt a kormányoldallal szemben.

(Kiemelt képünkön: Emberek nézik a híreket a tévén, miközben egy hagyományos török teaházban ülnek az északkelet-törökországi Bayburt városközpontjában. Fotó: OZAN KOSE / AFP)

06:54

Két ember halt meg Rotterdamban a két helyszínen, egy magánházban és az Erasmus Egyetemi Klinikán elkövetett lövöldözésben – közölte az NL Times című angol nyelvű holland napilap rendőrségi információkra hivatkozva csütörtökön.

Egy fegyveres két embert súlyosan megsebesített a rotterdami Erasmus Egyetemi Klinikán, az épületben tűz ütött ki, a gyanúsítottat előállították – közölte az NL Times című angol nyelvű holland napilap csütörtökön.

Kanadának tanulnia kell abból a botrányból, amelyet egy náci veterán ottawai parlamenti megünneplése robbantott ki, és a továbbiakban szolidárisnak kellene lennie a nácizmus elítélésére irányuló orosz kezdeményezésekkel az ENSZ-ben – jelentett ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő csütörtökön újságíróknak nyilatkozta.

2023. szeptember 28., 19:46

Történelmi pillanatként értékeli, Székelyföld önrendelkezése szempontjából pedig „jelzésértékűnek” tartja a francia államfő Korzika autonómiájával kapcsolatos csütörtöki bejelentését Antal Árpád, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) vezető politikusa.