Víz alá kerültek a városok, katonai helikopterekkel mentenek Szlovéniában

Ítéletidő Szlovéniában: járhatatlan utak, sok helyen nincs áram, a külvilágtól elvágott települések, a házak tetején megmentésre váró emberek. 

2023. augusztus 4., 20:34

Szerző:

Máskor egy hónap alatt esik ennyi eső, mint most 24 óra alatt Szlovénia északi, északnyugati és középső részein. A felhőszakadás villámárvizeket és földcsuszamlásokat okoztak – számol be a Telex.

Riasztást adott ki Szlovénia környezetvédelmi hivatala. A katonaság helikopterekkel menti a lakosságot, akik közül többen a házaik tetejére menekültek. Sok a sérült, a DW úgy tudja, eddig három halálos áldozata van az áradásoknak.

 Az északnyugati Skofja Loka városban egy sportcsarnokot is elöntött a víz a több mint száz épület mellett. A hatóságok arra kérik a lakosságot, csak akkor hagyják el otthonaikat, ha szükséges. A katasztrófavédelem 12 órán belül több mint ezer, viharral kapcsolatos bejelentést kapott, a tűzoltók több városban egész éjjel szivattyúzták a vizet az elárasztott épületekből, és tisztították az utakat.

Olaszország felé az A1-es autópályát lezárták Celjénél. Trieszt irányába csak Zágráb felé kitérővel lehet közlekedni autóval.

Az északnyugati Gorenjska tartományban, Skofja Loka városában több mint száz épületet, köztük egy sportcsarnokot öntött el a víz. A hatóságok arra kérték az érintett területeken élőket, hogy csak akkor hagyják el otthonaikat, ha feltétlenül szükséges. A katasztrófavédelem 12 órán belül több mint ezer, viharral kapcsolatos bejelentést kapott, a tűzoltók több városban egész éjjel szivattyúzták a vizet az elárasztott épületekből, mentették az elárasztott járműveket, és tisztították az utakat.

(Kiemelt képünkön: az árvíz egy park játszóterén, a heves esőzéseket követően a közép-szlovéniai Medvode városában, 2023. augusztus 4-én. A heves esőzések okozta áradások és földcsuszamlások elvágták a falvak megközelíthetőségét és megzavarták a közlekedést Szlovénia északkeleti és középső részén. Fotó: Jure Makovec / AFP)