Videón, ahogyan a rendőrség feloszlatja a török Pride-ot

Vasárnap feloszlatta a török rendőrség az isztambuli Pride-felvonulásra összegyűlt tömeget. Több tucat felvonulót letartóztattak köztük újságírókat is, állítólag azért, hogy megakadályozzák őket az esemény rögzítésében – írja az Euronews.

2022. június 28., 09:39

Szerző:

Még a tüntetés kezdete előtt rohamrendőrök razziát tartottak a Taksimhoz közeli Cihangir negyedben több bárban, és „találomra” tartóztattak le embereket, köztük az AFP fotósát – jelentette a hírügynökség. Bülent Kilicet, a konfliktusövezetekben tapasztalt, díjnyertes veterán fotóst mögött megbilincselték, letépték az ingét, és másokkal együtt egy rendőrségi furgonban vitték el. Nem az első eset, tavaly már letartóztatták ugyanilyen körülmények között.

A letartóztatásokra azt követően került sor, hogy a hatóságok hétnapos tilalmat rendeltek el a vasárnapig tartó „nyílt és zárt térben történő” gyülekezésekre, hogy megakadályozzák a Pride-felvonulás megtartását.

Júniusban a török rendőrség Isztambulban letartóztatott 11 LBGTQ+ aktivistát, akik a Pride hónap kezdetének megünneplésére gyűltek össze. Az aktivisták azt állították, hogy „megkínozták” őket, és erősen zúzott csuklókról és lábakról készült képeket tettek közzé.

Vasárnap mégis több száz, szivárványos zászlókat lengető tüntető kezdett gyülekezni a híres Taksim tér melletti utcákon.

 

Recep Tayyip Erdogan török elnök a múltban bírálta az ország LMBTQ+ aktivistáit, 2021-ben vandálokhoz hasonlította őket.

(Kiemelt képünk:Egy török rendőr őrizetbe vesz egy tüntetőt a Pride felvonuláson Isztambulban 2022. június 26-án. A török rendőrség erőszakkal beavatkozott egy Pride-felvonulásba Isztambulban június 26-án, és több tucat tüntetőt, valamint az AFP fotósát őrizetbe vette - közölték az AFP helyszínen tartózkodó újságírói. A kormányzó hivatala betiltotta a felvonulást az Isztambul szívében lévő Taksim tér környékén, de a tüntetők a tervezettnél korábban, erős rendőri jelenlét mellett gyűltek össze a közelben. Fotó: KURTULUS ARI / AFP)

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.