Videón, ahogy a láva befolyik a luxussziget repterére

Teljes apokalipszis-hangulat a sztárok által kedvelt szigetén.

2021. szeptember 25., 17:04

Szerző:

Már ötödik napja ontja magából a lávát egy vulkán a Kanári-szigeteken. A La Palma-vulkánon ráadásul újabb kürtő is keletkezett, amely még több lávafolyamot indított a tenger felé. A hatóságok szerint az új hasadás arról tanúskodik, hogy a terület nem stabil, ezért legalább két kilométeres távolságban tartják a bámészkodókat a vulkántól.

A kitörő vulkán hamufelhője be kellett zárni a repteret is – írja a Euronews.

Ezen a héten már hétezer embernek kellett elhagynia otthonát három faluból. A többi település lakóit pedig arra kérték a mentőszolgálatok, hogy maradjanak otthonaikban.

Tudósok szerint a lávafolyamok még akár hetekig vagy akár hónapokig is eltarthatnak.

(Kiemelt képünk: Izzó lávát és hamufelhőt lövell ki a Cumbre Vieja tűzhányó a Spanyolországhoz tartozó Kanári-szigetek La Palma szigetén fekvő El Paso közelében 2021. szeptember 23-án. A földrengések, lávafolyamok, mérgező gázok, vulkáni hamu és savas eső veszélye miatt a sziget lakói közül már több mint hatezer embert kimenekítettek otthonából. A vulkánkatasztrófák elleni kanári-szigeteki projekt vezetője szerint várhatóan a lávafolyam rövidesen eléri az Atlanti-óceánt. Az 1000 Celsius-fokot meghaladó hőmérsékletű láva és a víz találkozása robbanásokat okozhat, és mérgező gázfelhők keletkezhetnek. Fotó: 
Carlos de Saa/MTI/EPA/EFE/)