Videójátékból tanulta meg az ukrán katona, hogyan kell harckocsit kilőni

Az ukrán Bradley gyalogsági harcijármű parancsnoka nagy videójáték rajongó, így pontosan tudta, hogyan tudja legnagyobb kárt tudta okozni az orosz T-90M harckocsinak.

2024. január 21., 09:28

Szerző:

A jövő hónapban lesz két éve, hogy elkezdődött az orosz-ukrán fegyveres konfliktus, azóta sok ezer katona és civil vesztette életét a „különleges katonai műveletnek” nevezett nyílt háborúban. Vlagyimir Putyin a nyilvánosságban meg nem nevezett szövetségeseivel harcol az ukrán területek megszerzéséért, eközben a Nyugat fegyverszállításokkal és gazdasági szankciókkal nehezíti az oroszok előrenyomulását. Az ukrán katonák kiképzése folyamatos, de mint kiderült, néhány korábban játszott videójáték is segítségükre lehet a fronton.

Az egész internetet bejárta a héten az a két videó, amiben azt látni, hogy egy ukrán Bradley gyalogsági harcjármű legyőzte az oroszok legfejlettebb harckocsiját, a T-90M-et. Mindezt ráadásul úgy, hogy az ukrán 47. különálló gépesített dandár a 25 mm-es automata ágyúját használta a harckocsi ellen – írta meg a HVG.

Aki ért a harci járművekhez, jól tudja, hogy szenzációval felérő teljesítmény, hogy a T-90M-mel szemben jóval esélytelenebb Bradley győzni tudott. Az ukrán TSH-nak most sikerült megszólaltatnia a Bradley legénységét. A videóban megszólaló katona, Szerhij azt mondja, eredetileg nem is az ő feladatuk lett volna fedezni a rohamozó gyalogságot, ám amikor a T-90M a másik Bradleyt kilőtte, nekik kellett átvenniük a helyét.

 

A cikk szerint a fegyverzet kezeléséért is felelős katona, egyben a harckocsi parancsnoka először páncéltörővel kezdte el lőni az orosz tankot, ám abból kifogytak, így jött a gépágyú. Szerhij úgy nyilatkozott: korábban nagyon sokat videojátékozott, ezért pontosan tudta, hogy a tankot hol és hogyan kell lőnie ahhoz, hogy azon a legnagyobb sérülést okozza.

Mint kiderült, Szerhijnek az volt a célja, hogy elvakítsa az orosz harckocsi sofőrjét, hogy a jármű ne tudjon elmanőverezni a helyszínről. Ez sikerült is, a tank pedig komoly károkat szenvedett: a cikk elején lévő videóban jól látni, hogy a lövegtorony folyamatosan forog, valószínűleg irányíthatatlanná vált a lövések miatt. Az orosz katonák végül megpróbáltak elmenekülni a helyszínről, miután a tankba egy öngyilkos drón is becsapódott.

Az ukrán védelmi minisztérium néhány hónapja mutatott be egy videót, melyen látható, ahogy mindössze néhány méterről lő ki egy orosz T-72-es harckocsit egy ukrán T-64-es. A drónfelvételen az látható, hogy egy ukrán T-64BV harckocsi összesen három lövést ad le a sánc túloldalán mozgó orosz T-72B3 harckocsira, ami a második lövés után megsemmisül.

Nagyon ritka, hogy két harckocsi ilyen közelről lövi egymást, harcjármű-veszteségek nagy részét tüzérségi eszközök, aknák, drónok és páncéltörő rakétákkal felszerelt gyalogsági alakulatok okozzák. Feltételezhetően az ukrán harckocsit a lombok miatt nem vették észre az oroszok.

(Kép: egy ukrán katona egy megsemmisült orosz harckocsi közelében áll az északkeleti Trosztyanec városában 2022. március 29-én. Fotó: FADEL SENNA / AFP)