Vér és kivárás

A katonai puccsal eltávolított Mohamed Murszi elnök hívei nem tágítanak a Kairó keleti felében berendezett sátortáboraiktól; inkább mártírként halnak meg, mondják, mint engedjenek a tábornokok és az ideiglenes kormány felhívásainak, és kevesebbel elégedjenek meg, mint Murszi „visszahelyezésével”. Mártírból aztán az elmúlt hét végén lett elég. Néhány tucat vagy több mint száz? Nem tudni. ACZÉL ENDRE írása.

2013. augusztus 5., 09:18

A véres események láncolatáért Egyiptom tényleges ura, Al-Sziszi védelmi miniszter, hadsereg-főparancsnok viseli elsősorban a felelősséget, nem a Muzulmán Testvériség (MT) iszlamista vezérkara. Ő az, aki július 26-án arra szólította fel Murszi ellenfeleit (gyakorlatilag a fél országot), hogy tömegtüntetésekkel nyilvánítsák ki egyetértésüket a hadseregnek „az erőszak és a terror” elleni fellépésével. Ennek a felszólításnak az „egyiptomi tavasz” (2011) idejéből ismert Tahrir téren nyomban foganatja is lett, csakhogy a túloldal se volt tétlen. Az iszlamisták pár kilométerre onnan, egy mecset környékén „rendezkedtek be” ezrével, s mondták ki: ülősztrájkolnak mindaddig, amíg Murszi el nem foglalja újból demokratikus választásokon elnyert posztját. A kormány megüzente nekik, hogy oszoljanak, különben...

Gyenge vádak

Másnap hajnalban eldördültek az első lövések. Alappal feltételezhető, hogy nem a kivonult rendőri erők fegyvereiből, hanem a házak tetején lapuló, a hadsereg által felbérelt orvlövészek, illetve Murszi-ellenes elemek puskáiból. Arról egyetlen hír sincs, hogy a Murszi-ellenes táborból bárki megsérült vagy meghalt volna. A mából visszanézve világos, hogy Al-Sziszi tábornok egyszerűen „népi felhatalmazást” akart kapni ahhoz, hogy megkezdődhessen a leszámolás az egész Murszi-rezsimmel. Ehhez most bőszen segédkezik az egész egyiptomi – jobbára Mubarak által hátrahagyott – igazságszolgáltatás.


Az őrizetben levő Murszit egy vizsgálóbíró már megvádolta árulással, kémkedéssel, gyilkosságokban való közreműködéssel, gazdasági kártevéssel; az MT vezetőit pedig sorban fogják el és helyezik vád alá. Annak ellenére, hogy minden külföldi megfigyelő azon a nézeten van: egy jogállamban ezek a vádak órákig nem volnának képesek megállni a lábukon, az eljövendő dolgok íze máris erősen érezhető.

Abdel Fattah al-Sziszi alighanem a néhai Gamal Abdel Nasszer, a legendás elnök mundérjába akar öltözni. Nasszer 1954-ben túlélt egy MT-merényletet, amire azzal válaszolt, hogy a lehető legnagyobb brutalitással verte szét az arab világ akkor még egyetlen komoly iszlamista erejét. Amely aztán csak bő fél évszázaddal később, Mubarak eltávolítása után nyerte vissza legitimitását, s bújhatott elő az illegalitásból.

Üres boltok

Egyiptom iszlám köztársaság, noha iszlám törvénykezés nélkül. Itt nem a laicizmus és a vallás konfliktusáról van szó, hanem az áldemokráciát gyakorló tábornok elnökök (Nasszer, Szadat, Mubarak) és a köréjük épített hatalmas bürokratikus gazdasági birodalom megőrzéséről vagy elvesztéséről. És nem utolsósorban Amerika, Izrael és az Amerika-barát gazdag öbölbéli rezsimek (Szaúd-Arábia, Egyesült Arab Emírségek, Kuvait) támogatásáról. Ez utóbbiak, noha a szó dogmatikai értelmében iszlamisták, semmitől nem irtóznak jobban, mint egy olyan népmozgalomtól, amelyik a sah rendszerét megdöntötte Iránban, és a tekintélyelvű dinasztikus államformát köztársaságival akarná felváltani.

Roppant jellemző módon Egyiptom ideiglenes kormánya tizenkétmilliárd amerikai dollárnak megfelelő segítségre kapott ígérvényt a monarchiáktól, amelyek suttyomban mindig is a Murszi-ellenes erőket (jelesül: a Mubarak által hátrahagyott struktúrákat) támogatták. Murszi egyéves kormányzása alatt Egyiptomra az állandó áramkimaradások, üzemanyaghiány, élelmiszerhiány volt jellemző – érdekes módon ezek egy csapásra megszűntek, mihelyt Al-Sziszi elűzte Murszit. Sőt, megjelentek az utcákon a rendőrök is, akik addig a laktanyáikban hűsöltek, és a közrend fenntartásában – például a keresztényellenes iszlamista rohamok elhárításában – egyáltalán nem vettek részt.

Visszatérve a Murszi ellen emelt vádakhoz. Az egyiptomi tábornokok most „fedezték fel”, hogy a Mubarak-ellenes lázongás tetőpontján (2011. február), amikor Murszi és az MT más vezetői előtt hirtelen megnyíltak a börtönkapuk, éspedig úgy, hogy „ismeretlenek” szabadították ki őket rabságukból, nos, ezek az „ismeretlenek” bizony a Gázai övezetben uralkodó palesztin terrorszervezet, a Hamasz emberei voltak. Szóval: idegenek, más ország polgárai, akikkel az MT-nek össze kellett esküdnie ahhoz, hogy emberei szabadok legyenek.

Bajban vannak

A történetben van logika, de nem ideológiai természetű. A Hamasz ugyanis totálisan Egyiptom-függő. Az a bizonyos alagútrendszer, amelyet a Gázai övezet és a Sínai-félsziget határán építettek ki, az építőanyagoktól a gépkocsikon és az üzemanyagon át az élelmiszerekig és a luxuscikkekig „tegnapig” mindent áteresztett, ami Gáza életben maradásához, működéséhez szükséges volt. Megfejelve azzal, hogy a Hamasz-kormányzat ennek az importnak a megadóztatásából fedezte önnön hivatalnokainak az eltartását. Amióta Egyiptomban zavargások vannak, a hadsereg lezárta az egész alagútrendszert, mondván, azon keresztül nem annyira áruk, inkább iszlamista terroristák áramlanak, s öldösnek sorra egyiptomi katonákat és rendőröket. Ilyenformán a Murszi-ellenes puccs a palesztin államterületnek ezt a felét kvázi halálra ítélte.

Amúgy – és éppen ezért – nem nagyon hinném, hogy Mursziért, akit kétségkívül katonai puccsal „jegeltek”, túl sok könnyet hullatnának a demokrácia barátai, élükön az Egyesült Államokkal. Igaz, napi rendszerességgel hangzanak el olyan nyilatkozatok – Berlintől Brüsszelig –, hogy a törvényellenesen fogva tartott elnököt ki kell engedni, és Egyiptomnak „újból” a demokrácia útjára kell lépnie, de nem látok egyetlen olyan eszközt sem, amivel a tábornoki kart kényszeríteni tudnák.

A megbuktatott rezsim méltóságai elleni sorozatos vádemelések éppen az Al-Sziszi-klán elszántságára vallanak, a vérfürdők még inkább. Ha ehhez hozzávesszük, hogy az „arab tavasz” iszlamista hősei mindenütt bajban vannak, roppant nehéz mást mondani, mint hogy a Muszlim Testvériség és testvérszervezetei, leágazásai a hatalmat megszerezték ugyan, de élni nem tudtak vele, hiszen kormányzásképtelennek bizonyultak.

Aminek a magyarázata abban keresendő, hogy egyikük sem volt képes arra a bizonyos „szövetségi politikára”, amely minden, magát demokratikusnak gondoló rendszer működésének alfája és ómegája. Most elgondolkodhatnak ezen.

Egyiptomban nincs minden veszve, mert a belső megbékélés távolinak tetszik ugyan, de felvilágosult, laikus, sőt liberális politikusokból van elég.

Csak épp a népnek kell majd használnia a tábornokok iránytűjét egy újabb választáson, ami kényszerrel bizonyosan nem megy.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.