Végső búcsút vesznek Desmond Tutu érsektől

Tutu azt kérte, hogy a legolcsóbb koporsóban búcsúztassák el, és ne rendezzenek számára költséges gyászszertartást.

2021. december 30., 10:05

Szerző:

A fokvárosi Szent György-székesegyházba szállították csütörtök reggel a vasárnap 90 éves korában elhunyt Nobel-békedíjas Desmond Tutu fokvárosi anglikán érsek, az apartheid-ellenes küzdelem egyik vezéralakja holttestét, ahol felravatalozzák, és tisztelői két napon át végső búcsút vehetnek tőle a szombati temetés előtt.

Az egyszerű fenyőfa koporsót a családtagok fogadták a főbejáratnál, majd hat lelkész vitte be a székesegyházba. Tutu azt kérte, hogy a legolcsóbb koporsóban búcsúztassák el, és ne rendezzenek számára költséges gyászszertartást. Holttestét elhamvasztják, és a szószék mögött helyezik el, ahonnan gyakran emelt szót a faji megkülönböztetés ellen. A gyászmisét és temetést szombaton tartják, a búcsúbeszédet Cyril Ramaphosa dél-afrikai elnök mondja el. Tutu lelki üdvéért Johannesburgban és Pretoriában is szentmisét mutatnak be csütörtökön.

Desmond Tutu 1984-ben kapta meg a Nobel-békedíjat a faji megkülönböztetésen alapuló fehér kisebbségi uralom ellen folytatott erőszakmentes küzdelme elismeréséül. Egy évtizeddel később tanúja lett a fajüldöző rendszer bukásának, és elnöke az Igazság és Kiengesztelődés Bizottságának, amely az apartheid-rendszer idején elkövetett atrocitások feltárásával foglalkozott.

(Kiemelt képünk: Az 1984. december 10-én készült archív felvételen Desmond Tutu dél-afrikai érsek (balra) pózol Nobel-békedíjával a Nobel-bizottság elnökével, Egil Aarvikkal Oslóban. A dél-afrikai apartheid-ellenes ikon, Desmond Tutu, akit az ország erkölcsi iránytűjeként jellemeztek, 2021. december 26-án, 90 éves korában elhunyt - közölte Cyril Ramaphosa elnök. Fotó: AFP)

16:47

Petr Pavel nyugalmazott tábornok nyerte a cseh államfőválasztást – derül ki a statisztikai hivatal által közzétett, a szavazókörzetek 98 százalékában leadott és összeszámlált szavazatok alapján.

16:22

Egy pénteken kiszivárgott felső feljegyzésben az amerikai légierő tábornoka, és a Légi Mobilitási Parancsnokság (AMC) parancsnoka, Mike Minihan utasította az irányítása alatt dolgozó tiszteket, hogy készüljenek az USA és Kína közötti háború kitörésére. A parancsnok szerint a harc kirobbanása 2025-re várható, az amerikai és tajvani választásokat követő évben.