Vége az ostromnak a lengyel határon

Több rendőr is megsérült.

2021. november 17., 07:20

Szerző:

A külföldiek köveket, és a fehéroroszoktól kapott hanggránátokat dobáltak a lengyelek felé, a lengyel honvédelmi tárca szerint – írja az Indirekt. A lengyel határőrség kedd délelőtt közölte: a kuznicai határátkelő fehérorosz oldaláról menekültek támadják a lengyel rendvédelmiseket. Kora délutáni órákban Stanislaw Zaryn, a lengyel titkosszolgálatokat felügyelő miniszter szóvivője a Twitter-fiókján megírta: megállították a támadások első hullámát.

Rendőrségi közlés szerint az ostrom több mint két órán át tartott. A lengyel nemzetvédelmi tárca szerint a külföldiek köveket, valamint a fehéroroszoktól kapott hanggránátokat dobáltak a lengyelek felé.

A támadás az elejétől a végéig elő volt készítve – mondta el a térségbeli rendőrségi szóvivő, Tomasz Krupa, hozzátéve: a legagresszívabb személyek arca el volt takarva, és zsákokba előkészített köveket szállítottak nekik folyamatosan, a hanggránát- és a kővetéshez pedig csúzliszerű tárgyakat is használtak.

A lengyel hatóságok három sérültről számoltak be. Stanislaw Zaryn közlése szerint egy lengyel rendőr komoly fejsérülést szenvedett. Később a határőrség is közölte, hogy kórházba szállítottak egy tisztviselőnőt, akit kővel találtak el. A nemzetvédelmi tárca pedig egy, az arcán megsérült katonáról adott hírt. A tárca azt is megerősítette, hogy lengyel oldalról vízágyúkat és könnygázt vetettek be.

A közszolgálati rádió arról számolt be, hogy az ostrom után a migránsok a fehérorosz fegyveresek kíséretében visszavonultak a határátkelő környékére. A lengyel oldalon tart a készenlét.

A Fehéroroszországgal szomszédos európai uniós tagállamok, Lengyelország, Litvánia és Lettország keleti határához hónapok óta érkeznek illegális bevándorlók. A fehérorosz-lengyel határon a múlt hét elején éleződött ki a feszültség, amikor nagyobb tömeg bevándorlót kísértek a határhoz fehérorosz egyenruhás fegyveresek. Azóta lengyel becslések szerint 3-4 ezer menekült tartózkodik a határvonal mentén.

(Kiemelt kép:  Kuznica, 2021. november 16. Lengyel katonai teherautók a fehérorosz határ közelében felállított egyik ellenőrző pontnál, Kuznica térségében 2021. november 16-án. MTI/AP/Matthias Schrader)