Kaliforniai olajszennyezés: vastagon áll a kátrány az óceánon

Több mint 572 ezer liter olaj szivárgott a Csendes-óceánba.

2021. október 4., 14:42

Szerző:

Több dél-kaliforniai partszakaszt is le kellett zárni Los Angelestől nem messze, mert egy víz alatti olajvezeték szivárgása miatt összesen 33 négyzetkilométernyi olajszőnyeg alakult ki a környéken – írja az MTI.

A szivárgás még szombaton történt, ekkor 572 ezer liter olaj ömlött az óceánba egy, a parttól több kilométerre található víz alatti vezetékből. A környéken több olajfúrótorony működik, a mostani szivárgásnak valószínűleg az Elly nevű toronyhoz van köze, de a torony üzemeltetője egyelőre nem reagált a helyzetre – írja az NPR. A szivárgást mindenesetre még a hétvége során sikerült megszüntetni.

A vezetéken további javítási munkákra lesz szükség, ráadásul az olajszennyezés jelentős környezeti károkat okozott. Azon túl, hogy számos vízi állat elpusztult, az olaj nem rekedt meg a tengeren, beszivárgott a Talbert lápvidékre, és attól tartanak, hogy a szennyeződés elérheti a Bolsa Chica ökológiai rezervátumot is.

A hatóságok önkéntesek közreműködésével igyekeznek megakadályozni, hogy a szennyeződés tovább haladjon, illetve dolgoznak az érintett területek megtisztításán is.

(Kiemelt képünk: Olajszennyezés miatt kátrány borítja a kaliforniai Huntington Beach település partvidékét 2021. október 3-án. Fotó: Christian Monterrosa / MTI/EPA)