Vádat emeltek Joe Biden fia ellen

Többek között adócsalással és tiltott fegyverviseléssel is gyanúsítják.

2023. december 8., 07:54

Szerző:

A szövetségi ügyészség másodszorra emelt vádat Hunter Biden ellen, ezúttal azzal vádolják az Egyesült Államok elnökének fiát, hogy 2016 és 2019 között legalább 1,4 millió dollárnyi adót nem fizetett be – írja a BBC beszámolója nyomán a hvg.hu.

A három bűncselekménynek és hat vétségnek minősülő összesen kilenc vádpont között szerepel az adóbevallás és adófizetés elmulasztása, a hamis adóbevallás és az adómegállapítás elkerülése is. Amennyiben elítélik, akár 17 év börtönbüntetést is kaphat.

Hunter Biden ellen szeptemberben emeltek először vádat, akkor fegyvervásárlással kapcsolatban: 2018 októberében úgy vásárolt fegyvert, hogy eltitkolta az ilyenkor kitöltendő formanyomtatványon, hogy kábítószert fogyasztott. Ez volt az első olyan alkalom az Egyesült Államok történetében, hogy a hivatalban lévő elnök gyereke ellen büntetőeljárás indult.

Az ügyészek azt állítják, hogy a fiatalabb Biden „drogokra, barátnőkre, luxusszállodákra, ingatlanbérlésre, autókra, ruhákra és egyéb személyes jellegű tárgyakra költötte pénzét, vagyis mindenre, csak adókra nem”.

A vád szerint az elnök fia „egyénileg több mint 7 millió dollár összbevételhez jutott” 2016 és 2020 október közepe között, de „szándékosan nem fizette be időben a 2016-os, 2017-es, 2018-as és 2019-es adóit, annak ellenére, hogy hozzáférhetett ezen adók egy részének vagy egészének összegéhez”.

A Fehér Ház egyelőre nem kommentálta a történteket.

(Kiemelt kép: Hunter Biden egy várakozó terepjáróhoz siet, miután 2023. július 4-én megérkezett Joe Biden amerikai elnökkel a Marine One-on a washingtoni Fort McNairbe. Fotó: Saul Loeb/AFP)