Vádat emeltek a miniszterelnök merénylője ellen

A japán ügyészek szerdán gyilkossági kísérlet miatt vádat emeltek egy férfi ellen, aki idén áprilisban házilag előállított pokolgéppel próbált meg merényletet elkövetni Kisida Fumio japán miniszterelnök ellen egy választási rendezvényen.

2023. szeptember 6., 08:42

Szerző:

A vádemelést megelőzte a gyanúsított három hónapig tartó pszichiátriai vizsgálata, amely pénteken ért véget, és megállapította, hogy a gyanúsított mentálisan alkalmas a büntetőjogi felelősségre vonásra. A nyomozóhatóságok azt is kiderítették, hogy a 24 éves Rjúji Kimura által a támadásban használt csőbomba élet kioltására alkalmas volt. 

A Hjógo prefektúrából származó Kimura a vád szerint robbanószerkezetet dobott Kisida felé, amikor a miniszterelnök április 15-én Vakajama város egyik helyi halászkikötőjében tartott beszédet. Bár Kisida nem sebesült meg, két ember, köztük egy rendőrtiszt, könnyebb sérüléseket szenvedett.

A bírósági dokumentumok szerint Kimura haragját azt válthatta ki, hogy nem tudta jelöltetni magát a tavalyi képviselőházi választásokon. A támadó őrizetbevétele óta nem tett vallomást. 

Az incidens kevesebb mint egy évvel azután történt, hogy Abe Sindzo korábbi japán miniszterelnököt egy házi készítésű fegyverrel merénylő lőtte agyon, miközben a politikus beszédet tartott a Japán nyugati részén lévő Nara prefektúrában.

(Kiemelt képünk illusztráció. Kisida Fumio sajtótájékoztatót tart tokiói kormányfői rezidencián 2022. április 4-én. Kishida beszédében elítélte az Ukrajna elleni orosz háború során a Kijev melletti Bucsánál elkövetett vérengzést. MTI/AP/Kyodo News)

Vlagyimir Putyin ellen tavaly óta elfogatóparancs van érvénybe, ami eléggé behatárolja azt, hogy az orosz elnök mely országokba látogathat el büntetlenül.