Útnak indították Afganisztánba az újabb magyar katonai missziót

Csütörtökön délután elbúcsúztatták Hódmezővásárhelyen az afganisztáni Tartományi Újjáépítési Csoport több mint kétszázötven fővel útnak induló hetedik váltását. A kiutazók csapatzászlót kaptak Sólyom László köztársasági elnöktől, melyet a búcsúztatáson vehettek át – tudósított az MTI.

2009. szeptember 3., 17:54

Szekeres Imre honvédelmi miniszter az ünnepséget követően az MTI-nek elmondta: külföldön rendkívül elégedettek a magyar katonák teljesítményével és szaktudásával, melyről ő maga is minden esetben megbizonyosodik, mikor meglátogatja az adott váltást.

A csaknem háromszáz magyar katonára az újjáépítés mellett az afgán hadsereg és rendőrség felállításában is szükség van. Ebben a munkában tanácsadóként vesznek részt, sőt, a tervek szerint részt vesznek majd a légierő kiképzésében is.

Szekeres Imre úgy fogalmazott "jó lenne, ha négy-öt év alatt véget érne az a feladat, hogy nekünk ott ennyi katonát kell állomásoztatni".

A lengyel jobboldali párt, a PiS tavaly kiesett a hatalomból, így az elérése is jelentősen csökkent. A párt azonban most egy huszáros mozdulattal – konkrétan Mészáros Lőrinc segítségével – szerezne magának nyilvánosságot.