Irán belépett a háborúba

A Fehér Ház így értékeli azt, hogy iráni szakértők jártak a Krímben kiképzést tartani a drónok kezelésében nehézségekbe ütköző orosz pilótáknak.

2022. október 21., 08:30

Szerző:

Irán a háború közvetlen résztvevőjévé vált, mivel támogatást nyújtott a polgári célpontokat iráni gyártmányú drónokkal bombázó az orosz pilótáknak –írja a Telex a Fehér Ház közleménye alapján. 

A nemzetbiztonsági tanács vezető szóvivője csütörtökön azt mondta, hogy az Egyesült Államoknak tudomása van róla: iráni szakértők jártak a Krímben kiképzést tartani a drónok kezelésében nehézségekbe ütköző orosz pilótáknak. A drónokat ugyan ténylegesen nem ők irányították, de az oktatáson kívül a karbantartási munkákban is részt vettek. John Kirby szerint például így mértek csapást az elmúlt napokban többek között Kijevre is.

„Ezek olyan rendszerek, amelyeket az orosz fegyveres erők nem ismernek, Iránban gyártott drónok. Az oroszoknak semmiféle hasonló eszközük nincs. Eleinte kezelői és rendszerhibákba futottak bele, mivel vagy nem irányították megfelelően, ezért a drónok nem értek célba, vagy maguk a rendszerek nem működtek úgy, ahogy azt a megrendelők elvárták. Az irániak ezért küldtek kiképző szakembereket és technikai támogatást.” – tette hozzá Kirby.

(Kiemelt fotónk: John Kirby ellentengernagy, a Pentagon szóvivője sajtóértekezletet tart a Pentagon székházában. MTI/EPA/Shaw Thew)

06:23

A Fehér Ház támogatja a békés tiltakozást, és közelről figyeli a Kínában zajló eseményeket  jelentette ki az amerikai elnöki hivatal Nemzetbiztonsági Tanácsának kommunikációs vezetője hétfői sajtótájékoztatóján.

 

Vége az aranykornak a brit-kínai kapcsolatokban, és Londonnak általánosságban is a vele azonos értékeket valló szövetségesekkel kell drámai mértékben elmélyítenie kapcsolatrendszerét – jelentette ki első átfogó külpolitikai programadó beszédében Rishi Sunak brit miniszterelnök.