Ursula von der Leyen nagy bejelentésekre készül az energiaárakkal kapcsolatban

A két hét múlva esedékes évértékelő beszédében fogja felvázolni a részleteket.

2022. szeptember 2., 12:09

Szerző:

Ursula von der Leyen várhatóan javasolni fogja az energiaipari vállalatok nyereségének megadóztatását, árkorlát bevezetését és a fogyasztók sürgősségi támogatását – írja a Népszava. 

Egyesült Államokból, Norvégiából, Algériából és Azerbajdzsánból tervezik az orosz gáz pótlásának egy részét

A brüsszeli testület energiaügyi főigazgató-helyettese, Mechthild Wörsdörfer az Európai Parlament illetékes szakbizottsága előtt arról is beszámolt, hogy már dolgoznak az villamosenergia-piac közép- és hosszútávú reformján is, ám az erről szóló előterjesztés véglegesítése hosszabb időt vesz igénybe.

Oroszország az Európai Unió 13 tagállamát már részben vagy egészben lekapcsolta a gázellátási rendszeréről, szerda óta pedig – karbantartás miatt – legalább három napon át nem érkezik gáz Németországba az Északi Áramlat I vezetéken. A brüsszeli Breugel kutatóintézet elemzése szerint a múlt héten Oroszország 856 millió köbméter gázt szállított a közösség országaiba, 68 százalékkal kevesebbet, mint a múlt év hasonló időszakában.

Ennek ellenére a vártnál gyorsabban, mostanra átlagosan 80 százalékosra sikerült feltölteni az európai gáztározókat, ami a főigazgató-helyettes szerint megnyugtató fejlemény a közelgő tél előtt. De gondolni kell a későbbiekre is, ezért jövő márciusban legalább 30 százalékos telítettségű gáztározókkal kell várni a 2023 végén beköszöntő hideg évszakot. Az Európai Bizottság többek között az Egyesült Államokból, Norvégiából, Algériából és Azerbajdzsánból reméli pótolni a kieső orosz gáz egy részét, és vizsgálja a közös beszerzéseket megalapozó jogi lehetőségeket – hangzott el a parlamenti ülésen.

A tagállamok már megalakították regionális csoportjaikat, amelyekben felmérik az igényeket. Közben épülnek az energiaellátás biztonságát szolgáló, az egyes országok elektromos hálózatait összekötő interkonnektorok: a múlt héten a Lengyelország és Szlovákia között létesített összekötőt avatták, szeptember végén pedig a Lengyelország és a balti államok közötti interkonnektor lép működésbe.

(Kiemelt fotónk: Ursula von der Leyen. Fotó: Dursun Aydemir / Anadolu Agency via AFP)

 

18:20

Mohamed bin Szalmán szaúdi koronaherceg immár mentességet élvez a vádhatósággal szemben a Dzsamál Hasogdzsi szaúdi ellenzéki újságíró 2018-as meggyilkolása miatt az Egyesült Államokban indított perben, mivel múlt héten a szunnita királyság miniszterelnökévé nevezték ki - jelentették ki a trónörökös ügyvédei egy amerikai bíróságon hétfőn.