Uniós biztos: nem szabad elvenni a nők abortuszhoz való jogát

Nem szabad megfosztani a nőket jogaiktól a reproduktív jogok területén, az Európai Unió kötelezettséget vállal arra, hogy az emberi jogokat, köztük a nők és a lányok jogait minden körülmények között védelmébe veszi – jelentette ki Helena Dalli, az Európai Bizottság egyenlőségért felelős tagja Strasbourgban hétfőn.

2022. július 4., 21:59

Szerző:

Az Európai Parlament (EP) plenáris ülésén – az Egyesült Államok legfelsőbb bíróságának az abortuszhoz való jog eltörléséről szóló határozata kapcsán –, az abortuszhoz való jog és a női egészség védelmének fontosságáról tartott vitán Dalli hangsúlyozta: a nők és a lányok alapvető jogait olyan szerződések rögzítik és védik, amelyek a diszkrimináció minden formáját minden körülmények között tiltják.

A nők abortuszhoz való jogának megtagadása nem vezethet oda, hogy a terhes nő élete veszélybe kerüljön

– fogalmazott.

A máltai biztos kiemelte: az Európai Unió a világon mindenütt támogatja a nők és a lányok azon jogát, hogy a megbélyegzéstől való félelem nélkül döntést hozhassanak a saját testüket illetően, és egészséges életet éljenek. Kötelezettséget vállal arra, hogy megvédje minden emberi jog teljes körű érvényesülését, tilt minden hátrányos megkülönböztetést, és érzékeny megközelítést alkalmaz a nemi témákat, illetve reproduktív jogokat illetően – mondta.

Megjegyezte: noha a reproduktív jogok biztosítása tagállami kompetencia, az Európai Bizottság hangsúlyozza, hogy mindenkinek joga van a magas szintű egészségügyi ellátásához, és ezen belül a szexuális és reproduktív egészség is szerepel.

Helena Dalli kijelentette: a demokrácia fontos eleme, hogy minden ember neki tetsző életet választhasson. Az Európai Unió értékei közé tartozó alapvető nőjogok azonban folyamatos veszélynek vannak kitéve – figyelmeztetett. A nemek között teljes mértékű egyenlőségre kell törekedni, minden jogot egyenlő mértékben kell élvezniük a nőknek és a férfiaknak. Minden nőt támogatni kell jogainak teljes körű gyakorlásában, a jogok korlátozása még nagyobb igazságtalansághoz vezet, és még nagyobb egyenlőtlenséget teremt – tette hozzá az egyenlőségért felelős uniós biztos.

Az amerikai legfelsőbb bíróság június második felében hozott határozatában hatályon kívül helyezte azt a csaknem ötvenéves döntést, amely szerint a szövetségi kormány biztosította az abortusz jogát. Ez a döntés azt jelenti, hogy az erre vonatkozó normákat mostantól az egyes amerikai tagállamok szintjén kell kidolgozni. Joe Biden amerikai elnök elítélte a legfelsőbb bíróság döntését, és felszólította az amerikai kongresszus tagjait, hogy fogadjanak el egy szövetségi törvényt, amely szavatolja a nők abortuszhoz való jogát.

(Kiemelt kép: Helena Dalli európai biztos beszédet mond a jobboldali szélsőségek és a rasszizmus európai térnyeréséről szóló vitán az Európai Parlament plenáris ülésén Strasbourgban 2021. október 20-án. Fotó: FREDERICK FLORIN / POOL / AFP)

A Wagner orosz biztonsági magánvállalkozás négy zsoldosának megöléséről számolt be hétfőn este egy dzsihadista szervezet, amely az al-Kaida terrorhálózattal szövetséges. A közleményt hitelesnek ítélte meg a szélsőségesek internetes kommunikációját nyomon követő SITE amerikai hírszerzési csoport.

Az amerikai igazságügyi minisztérium a nyomozás érdekeire hivatkozva elutasította, hogy nyilvánosságra hozza a Donald Trump házánál tartott FBI-házkutatásról készült, eskü alatt tett vallomásokat, a lépésre a republikánus párt kérte a minisztériumot még vasárnap.