UNICEF: több millió gyerek került veszélybe a Mocha ciklon után Mianmarban és Bangladesben

Gyerekek és családok milliói életét, egészségét és megélhetését sodorta veszélybe Mianmarban és Bangladesben az országra a hét végén lecsapott Mocha ciklon.

2023. május 17., 07:56

Szerző:

Az UNICEF kiemelte, hogy a Mocha ciklon már elhagyta a két délkelet-ázsiai országot, még mindig nagy a földcsuszamlások kockázata, egészségügyi hatóságok pedig vízi úton terjedő betegségektől tartanak. Catherine Russell, az UNICEF főigazgatója rámutatott arra, hogy a ciklon éppen azokat a közösségeket sújtotta leginkább, melyek már korábban s „megtapasztalták a konfliktusok, a szegénység, a bizonytalanság, valamint a klímaváltozás okozta nehézségeket". Mianmarban több mint 16 millió embert – köztük 5,6 millió gyereket – érinthetett a ciklon és utóhatásai, elsősorban a nyugati Arakán államban és környékén.

Bangladesben, ahol a világ legnagyobb  – és legzsúfoltabb  – menekülttáborának számító Cox's Bazar is található, egymillió, Mianmarból elmenekült rohingja muszlim, köztük 500 ezer gyerek kerülhetett a vihar útjába. Bár a táboron a ciklon szeme nem söpört végig, a menekültek számára kiépített infrastruktúra megrongálódott. Az UNICEF egyúttal bejelentette, további segélyszállítmányokat küld az érintett térségekbe. A Mocha vasárnap ért partot Bangladesnél és Mianmarnál. Az ENSZ Humanitárius Ügyeket Koordináló Hivatala (OCHA) felhívta a figyelmet arra, hogy már a ciklon okozta pusztítás előtt is mintegy hatmillióan szorultak humanitárius segítségre a térségben.

(Kiemelt képünkön: Egy lány vizet merít egy szivattyúból a sittwei Basara menekülttáborban miután a Mocha ciklon elérte a szárazföldet. Fotó: SAI Aung MAIN / AFP)