Ultimátumot kapott az Orbán-kormány, két feltételt kell teljesítenie, hogy a Fidesz maradhasson az Európai Néppártban

2018. május 28., 03:35

Szerző:

Biztosítsa a CEU folyamatos magyarországi működését,

a Stop Soros törvénycsomag elfogadásához pedig várja meg és vegye figyelembe a Velencei Bizottság ajánlásait

– a Tagesspiegel vasárnapi cikke szerint Angela Merkel német kancellár pártja, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) ezt a két feltételt szabta az Orbán-kormánynak ahhoz, hogy a Fidesz maradhasson az Európai Néppártban (EPP). A német lapnak Andreas Nick, a frakció magyar ügyekért felelős jelentéstevője beszélt erről, hozzáfűzve, elvárják, hogy az Orbán-kormány aláírja a CEU működéséhez szükséges megállapodást az érintett amerikai szövetségi állam, New York vezetésével. 

A CDU politikusai eddig jellemzően tartózkodtak attól, hogy a nyilvánosság előtt bírálják az Orbán-kormány antidemokratikus intézkedéseit. Andreas Nick megszólalása szakítást jelent ezzel. Bár a magyarországi jelentéstevő arról nem beszélt, hogy a pártja milyen szankciókkal fog élni, ha az Orbán-kormány nem teljesíti a két feltételt, a Tagesspiegel úgy tudja, hogy ez a szankció az lehet, hogy a Fideszt kizárják az európai pártcsaládját jelentő EPP-ből. Nyíltan erről még senki nem akar beszélni – jegyzi meg a német lap – de  a CDU kapcsolata a Fidesszel azon múlik, hogy az Orbán-kormány hajlandó-e teljesíteni a két feltételt, amelyet a párt Bundestag-frakciója állapította meg a Magyarországról és az illiberalizmusról belső folytatott vitákban.

– Ha nem tapasztalunk megállapodási hajlandóságot a két kérdést illetően, az Európai Néppártban el fog fogyni a Fidesz körül a levegő

– mondta a Tagesspiegelnek egy névtelenséget kérő CDU-s politikus. Azt, hogy mit várnak az Orbán-kormánytól, a németek több csatornán keresztül is jelezték már.

Fotó: PAP/Rafał Guz

Ennek az ultimátumnak a fényében kérdéses, hogy az Orbán-kormány számíthat-e még a másik uniópárt, a CDU-val szimbiózisban élő Keresztényszociális Unió (CSU) támogatására. Orbán Viktor kitűnő viszonyt ápol a CSU volt vezetőjével, Horst Seehofer volt bajor miniszterelnökkel, aki jelenleg szövetségi belügyminiszteri székben ül – látványosan egyetértenek a bevándorlás elutasításában –, de CSU-s politikus is jelezte már, hogy unja a magyar miniszterelnök allűrjeit. A CSU-nak ez a politikusa nem is akárki volt, hanem Manfred Weber néppárti frakcióvezető, aki a holland De Volkskrantnak adott interjújában pendítette meg, hogy a Fideszt ki fogják zárni az Európai Néppártból, ha az Orbán-kormány átlépi a határt a felsőoktatást és a civil szervezeteket sújtó intézkedéseivel. A Human Rights Watch a múlt héten indított kampányt a Fideszt kizárásáért.

A CDU egyébként nem akarja, hogy szakításig fajuljon a helyzet. Ennek a jele lehet, hogy ami a Stop Sorost illeti, Angela Merkel pártja nem a törvénycsomag eltörlésére, hanem csak a  Velencei Bizottság ajánlásainak az elfogadására szólítja fel az Orbán-kormányt. Ezt teljesíteni puszta formalitás, ahogyan a CEU budapesti működésére rábólintani is az, kétséges azonban, hogy az Orbán-kormány hajlandó-e a hatalmas arcvesztésre a két ügyben. Manfred Weber a maga részéről optimista, a fent már idézett interjúban legalábbis azt mondta, a magyar miniszterelnök az utolsó pillanatban végül mindig meghátrál. 

2022. augusztus 10., 21:00

Vlagyimir Putyin orosz elnök érdekeit szolgálja, ha máshol is háború robban ki, de Koszovó felkészült arra, hogy ellenálljon egy esetleges szerb támadásnak – fogalmazott Albin Kurti koszovói miniszterelnök a Reuters hírügynökségnek adott szerdai interjújában.