Oroszország már keresi az ürügyet a támadásra?

Felrobbant autóról és kimenekített árvákról közvetít az orosz állami média.

2022. február 18., 20:34

Szerző:

A szakadár területek vezetője felszólította az ott élőket, hogy induljanak el Oroszország felé, mert Ukrajna hamarosan támadást indíthat, a szakadár állam szerveit pedig felszólította, hogy biztosítsák a szociális ellátórendszer mobilizálható egységeinek elszállítását is – írja a hvg.hu Ria Novosztyi alapján. 

Az orosz média képeket és videókat tesz közzé az evakulációról. Mint közölték, először a nőket és a gyerekeket menekítik el a területről – írja az index.hrAz orosz rezsim televíziója, a Russia Today közzétett egy videót, amelyen állításuk szerint azok a donyecki árvák láthatók, akiket „az elsők, akiket evakuálnak Oroszországba”.

Később egy fotómontázs kezdett terjedni a közösségi oldalakon, hogy meggyőzzék az embereket arról, hogy az ukrajnai óvodák tegnapi ágyúzását meghamisították. A montázs készítője megerősítette, montázsról van szó,  viszont nem akadályozta meg a kép terjedését – tette hozzá az index.hr.

Ezt követően pedig olyan felvételek kezdtek terjedni a közösségi oldalakon, amelyeket oroszbarát erők készítettek egy donyecki robbanás helyszínén. A felvételek alapján úgy tűnik, autórobbanás történt.

Péntek késő délután a Guardian az orosz állami média híradására hivatkozva azt írta, a donyecki népi milíciák vezetőjének autója robbant fel az Ukrajnából 2014-ben kivált, nemzetközileg el nem ismert, de Oroszország támogatását bíró Donyecki Népköztársaság székhelyén – vette észre a Telex.  Az autó a szakadár terület kvázi-rendőri erejét vezető Gyenisz Szinenkové volt, pusztulását a helyi tudósítások szerint egy robbanószerkezet okozta. Miután két kelet-ukrajnai oroszbarát szeparatista állam vezetői elrendelték a civilek evakuálását Oroszországba egy állítólagos ukrán támadás miatt. Az ukrán hadsereg parancsnoka a Facebookon reagált a hírre, és mint közölte, nem terveznek támadást.

A kelet-ukrajnai, főleg oroszok által lakott szakadár területekről a napokban sorra jelentik az incidenseket – melyekről nem tudni, hogy valódi agresszióról van szó, vagy pedig a konfliktus eszkalációjára ürügyként szolgáló megrendezett támadásokról. 

A nyugati országok vezetői közül sokan azon az állásponton vannak, hogy Oroszország megpróbál ürügyet kreálni egy támadáshoz. Vlagyimir Putyin pénteken többek között arról beszélt: egyre kiélezettebb a helyzet Donyeck körül, Ukrajna folyamatosan megsérti orosz nyelvű állampolgárainak jogait, Kijev szabotálja a kelet-ukrajnai válság rendezésére hivatott minszki megállapodást, nem tesz érdemi lépéseket a szakadár területek békés reintegrálására. Az ukrán külügyminiszter erre reagálva leszögezte, „szóba sem került” az elszakadt területek erőszakos visszacsatolása.

Joe Biden amerikai elnök magyar idő szerint este 10-kor sajtótájékoztatót tart az ukrán helyzetről.

(Via: Index.hr,Telex,hvg.hu)

(Kiemelt kép: katona a kelet-ukrajnai Donbaszban 2022. február 17-én. Fotó: EyePress News / EyePress via AFP)