Ha Ukrajna elesik, akkor a szomszédai következnek, beleértve Magyarországot is – üzente az ukrán külügy a magyarnak

Oleg Nyikolenko egyértelmű kiállásra szólította fel a magyarokat.

2022. március 22., 16:49

Szerző:

Az ukrán külügyminisztérium arra kéri Magyarországot, segítsen ellenállni Oroszország agressziójával szemben. Oleg Nyikolenko ukrán külügyminisztériumi szóvivő közleményben jelezte, a magyarországi béke és biztonság nem garantálható Ukrajna békéje és biztonsága nélkül. 

„Természetesen senkinek sem kívánjuk azt a gyászt, amellyel az ukránok szembesültek az orosz háború alatt. Ugyanakkor tévedés azt hinni, hogy Magyarország, mint bármely más európai ország, légüres térben létezik. Hazánk mára gyakorlatilag a NATO keleti határának védelme. Ha Oroszországnak sikerül elérnie célját Ukrajnában, szomszédaink lesznek a következők. Erről most nyíltan beszélnek az orosz nagykövetek külföldön” – olvasható a közleményben az Index szerint.

Nyikolenko szerint az orosz biztonsági szolgálat a kárpátaljai magyarokat felhasználva próbálja fokozni a feszültséget a térségben. Ezért fellépésre szólította fel a magyarokat. „Magyarország mindig is a külhoni magyarok jogainak védelmezőjeként pozicionálta magát. Arra kérjük Magyarországot, hogy nyíltan ítélje el ezt az oroszországi provokációt, és használja ki jól fejlett kommunikációs csatornáit Moszkvával, hogy megakadályozza az etnikai gyűlöletet szító provokációkat Ukrajnában” – tette hozzá.

A szóvivő szerint hiába reménykedünk abban, hogy az agresszor megnyugtatására tett kísérletek sikerrel járnak. „Ezt bizonyítja a történelem, így maga Magyarország is” – jelentette ki. 

(Kiemelt kép: Szijjártó Péter Facebook-oldala)

 

20:20

Fehéroroszországban négy hónappal Oroszország Ukrajna elleni háborújának megindulása után a helyi független sajtó tudomása szerint egyre többen kapnak katonai behívóparancsot, ezzel összefüggésben az ukrán vezérkar csütörtökön „rejtett mozgósításról" beszélt.

20:05

Törökország újból megvétózhatja a finn és a svéd NATO-csatlakozást, amennyiben a két ország nem teljesíti a háromoldalú megállapodásban rögzített vállalásait - közölte a török elnök az észak-atlanti szövetség madridi csúcstalálkozóját lezáró sajtótájékoztatóján.

19:51

Bas Smets belga tájépítészt bízta meg a párizsi önkormányzat a Notre-Dame környékének átalakításával: a székesegyház előtti tér parkosításával és az építmény homlokzatának kihangsúlyozásával.