Hazatérhetett néhány tucat Ukrajnából elhurcolt kisgyerek

Több tucat gyermeknek sikerült hazajutnia, miután az oroszok erőszakkal deportálták őket Ukrajnából. 

2023. április 10., 07:20

Szerző:

A The New York Times szerint ukrán édesanyák egy csoportjának sikerült megtalálni a gyermekeiket (összesen 16 kiskorút), akiket az oroszok deportáltak. Heteken át egyáltalán nem tudták róluk, hogy hol vannak. A kiskorúak hollétére úgy derült fény, hogy az egyik kamasz fiú emlékezett az édesanyja telefonszámára, és az új iskolájának igazgatója kölcsönadta a mobilját, így tudta felhívni az édesanyját, aki megígérte, hogy hazaviszik őket.

Ezeket a gyerekeket nem vitték át Oroszországba, csak a megszállt területek távolabbi részeibe, Donbászba és Krímbe kerültek át. Az anyáknak azonban ki kellett kerülniük az orosz-ukrán frontvonalat, és az orosz-belarusz határt is, itt ugyanis életveszélyes lett volna átkelni. Így az aggódó szülők Lengyelországon keresztül jutottak el Belaruszba, ahonnan Moszkvába repültek, onnan pedig autóval jutottak el az oroszok által megszállt területekekre. A közel 5000 kilomáteres út során a Save Ukraine nevű szervezet segítette az anyákat. Ez az a szervezet, amely 2014 óta foglalkozik a front közelében lévő gyermekek mentésével, 2022 óta pedig a deportált gyerekek hazajuttatásával.

„Szavakkal nem lehet leírni ezeket az érzelmeket” – mondta a gyermekével való találkozásról a 31 éves édesanya, akit a fia hívott fel telefonon a megszállt területekről. 

A hazatérő gyermekek beszámolója szerint az új iskolában rendszeresen zaklatták őket, és azt mondták nekik, hogy ha hat hónapon belül nem jön értük a saját szülőjük, akkor nevelőotthonba vagy nevelőszülőkhöz kerülnek Oroszországban. 

A CNN KIjevben tartózkodó kollégáinak beszámolója szerint nem 16, hanem 31 ukrán gyermek találkozott újra családjával hónapokkal azután, hogy elhurcolták őket otthonukból és az oroszok által megszállt területekre költöztették őket.

„Két hétre mentünk a nyári táborba, de ott ragadtunk hat hónapra” – mondta az egyik hazatérő tinédzser, a 13 éves Bogdan, miközben megölelte az édesanyját.

„Sírtam, amikor megláttam anyukámat a buszról. Nagyon boldog vagyok, hogy hazajöttem.”

Bogdan édesanyja, az 51 éves Iryna elmondta, hogy nagyon kevés információt kapott a fiáról a hat hónap alatt, amíg külön voltak. „Nem volt telefonos kapcsolat. Nagyon aggódtam. Nem tudtam semmit, hogy bántalmazzák-e, mi történik vele. ... A kezeim még mindig remegnek” – mondta.

A gyermekek hazajutását koordináló Save Ukraine humanitárius szervezet azt állítja, hogy már öt olyan küldetésen van túl, amelyek során hazahozták az  Oroszország által erőszakkal deportált gyermekeket. 

Mikola Kuleba, a Save Ukraine alapítója szombaton egy sajtótájékoztatón elmondta, hogy a misszió 13 anyát segített, akik alig több mint egy hete indultak el Ukrajnából. Sokuknak olyan meghatalmazást adtak, amely lehetővé tette számukra, hogy a sajátjuk mellett más szülők gyermekeit is elhozhassák.

Az Ukrajnából Oroszországba kényszerített gyermekek széles körű deportálására vonatkozó állítások képezik az alapját annak a háborús bűncselekményekkel kapcsolatos vádnak, amelyet a múlt hónapban a Nemzetközi Büntetőbíróság emelt Vlagyimir Putyin orosz elnök és egy magas rangú tisztviselő, Marija Lvova-Belova ellen.

Az ukrán elnöki hivatal vezetője nemrégiben legalább 20 000-re becsülte az otthonukból erőszakkal elhurcolt gyermekek számát. Kijev közölte, hogy több ezer esetet már vizsgálnak.

Oroszország tagadja, hogy bármi törvénytelent tenne, és azt állítja, hogy az ukrán gyerekeket biztonságba helyezi.

(Kiemelt képünk forrása: Twitter)