Ukrajna szankcióval sújtott egy ukrán és egy orosz oligarchát

A törvény keretein belül a lehető legkeményebben büntetik meg a két oligarchát.

2021. június 18., 21:14

Szerző:

Az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) pénteki ülésén teljeskörű szankciókkal sújtott két oligarchát, Dmitro Firtas ukrán és Pavel Fuksz ukrajnai érdekeltségekkel is rendelkező orosz üzletembert, jelentette be Olekszandr Danyilov, az RNBO titkára az értekezletet követő sajtótájékoztatón.

Danyilov megfogalmazása szerint a két oligarchára a törvény által kiszabható maximális szankciócsomagot vetették ki, a büntetőintézkedések pontos mibenlétét Volodimir Zelenszkij elnök egy külön rendeletben fogja részletezni, írja az MTI.

Firtassal szemben a titánüzletben való részvétele miatt vetett ki a tanács szankciót. Az RNBO titkára kifejtette, hogy Firtas az ukrán hírszerzés információi alapján hosszú ideje szállított nyersanyagot olyan oroszországi katonai vállalkozásoknak, amelyek szankciók alatt állnak. „Firtas mellett szankciókat vetettünk ki ma azokra a vállalkozásokra is, amelyek közvetlenül kapcsolódnak az Oroszországi Föderáció hadiipari komplexumához, amely ezt a titánt használja a katonai szférában” – fűzte hozzá.

Firtas 2014 tavasza óta Bécsben tartózkodik, ahol az Egyesült Államok kérésére letartóztatták. Az Egyesült Államokban azzal vádolják, hogy megvesztegetéssel engedélyt szerzett Indiában titánérc kitermelésére, amit vállalkozása onnan az Egyesült Államokba készült szállítani. Ha elítélik, Firtas több tízévnyi börtönbüntetést kaphat, és teljes vagyonát elkobozzák.

Pavel Fuksszal szemben a kijevi székhelyű Golden Derrik elnevezésű – 2017-ben East Europe Petroleum névre átkeresztelt –, gázkitermeléssel foglalkozó vállalat miatt vetett ki szankciót a tanács. A cégben Fuksz 2015-2017 között szerzett 67 százalékos részesedést. Danyilov hozzátette, hogy a Fuksszal szembeni szankció kapcsolódik az RNBO egy korábbi döntéséhez, amellyel visszavonták 19 ásványi nyersanyag-kitermeléssel foglalkozó vállalat engedélyét.

Szavai szerint 2018. december 6-án egy személy, akit az RNBO titkára családnév nélkül Vitalij Jevhenyijovicsként nevezett meg, egy napon regisztrált Alexandria városában 19 vállalatot, majd nagyon rövid időn belül megkapta az engedélyeket is a kitermelésre. „Úgy gondoljuk, hogy Oroszország képviselői állnak ezen műveletek mögött” – jelentette ki. Hangsúlyozta: a védelmi tanács számára nincs jelentősége annak, hogy az illegális ügyletek Viktor Janukovics vagy Petro Porosenko elnöksége alatt történtek, az ukrán nyersanyagforrások védelmét biztosítani kell az alkotmánynak megfelelően, és mert ez az országnak stratégiai jelentőségű.

Pavel Fuksz 1971-ben született Harkivban, egyaránt vannak üzleti érdekeltségei Oroszországban és Ukrajnában, főként a pénzügyi, valamint az olaj- és gázkitermelő szektorban, a moszkvai Mos City Group építkezési vállalat alapítója.

(Kiemelt kép: Emberek gyülekeznek Pripjaty városának főterén, hogy megemlékezzenek a csernobili katasztrófa 35. évfordulójára 2021. április 26-án. Fotó: AFP | Genya Savilov)