Nem biztos, hogy az ukrán haderő készen áll az ellentámadásra

Jelentősen romlott az ukrán haderő minősége, ugyanis az elmúlt egy év alatt elszenvedett veszteségek miatt sok tapasztalt harcosuk meghalt, vagy megésült – hívta fel a figyelmet az ukrán hadseregben történt változásokra egy ukrán dandárparancsnok. Egyes ukrán tisztviselők szerint kérdéses, hogy Kijev készen áll-e a sokat emlegetett tavaszi offenzívára.

2023. március 14., 11:47

Szerző:

A terepen lévő ukrán katonai személyzet szerint az ukrán haderő profilját jelentősen megváltoztatta a tapasztalatlan sorkatonák beáramlása – írja a The Washington Post. Ezen felül alapvető lőszerhiány van; beleértve a tüzérségi és aknavető lövedékeket.  

Kevés a tapasztalt katona és kevés a lőszer

„A háborúban a legértékesebb dolog a harci tapasztalat” – mondta a 46. légitámadó dandár egyik zászlóaljparancsnoka, akit az ukrán katonai protokollnak megfelelően csak hívójelével, Kupollal azonosítanak.

„Egy katona, aki hat hónapnyi harcot élt túl, és egy katona, aki egy lőtérről jött, két különböző katona. Ez ég és föld.”

Kupol abban a reményben szólalt fel, hogy Washington jobb kiképzést biztosítson az ukrán erők számára. Abban is bízik, hogy a közelgő ellentámadásra visszatartott ukrán csapatok nagyobb sikert érnek majd el, mint az ő parancsnoksága alatt a fronton szolgáló tapasztalatlan katonák. „Mindig van hitünk a csodában.

Vagy mészárlás lesz és hullahegyek, vagy egy profi ellentámadás. Ez két lehetőség van. Viszont mindkét esetben lesz ellentámadás.”

Egy magas rangú ukrán kormánytisztviselő anonim nyilatkozatában elmondta: szerinte a Nyugat által ígért tankok száma szimbolikus. Mások kételkedtek abban, hogy a tankok egyáltalán időben megérkeznek a harctérre. A kormánytisztviselő úgy látja, hogy az ukrán haderő kevesebb erőforrására alapozva védekező stratégiát fog folytatni, ha elindul az ellentámadás. „Nincsenek meg az embereink és a fegyvereink„ – tette hozzá a magas rangú tisztviselő.

Kijev sokkal optimistább

Egy ilyen elemzés sokkal kevésbé optimista, mint az ukrán politikai és katonai vezetés nyilvános nyilatkozatai. Andrij Jermak, az ukrán elnöki hivatal vezetőjének optimizmusát nem csökkenti az ukrán haderő állapota a közelgő tavaszi ellentámadással kapcsolatban. „Nem hiszem, hogy kimerítettük a lehetőségeinket” – mondta Jermak. „Úgy gondolom, hogy minden háborúban eljön az idő, amikor új személyzetet kell felkészíteni, éppen ez történik.”

Oroszország helyzete még rosszabb lehet. Egy múlt havi NATO-találkozón Ben Wallace brit védelmi miniszter azt mondta, hogy az orosz hadsereg 97 százaléka már Ukrajnában állomásozik, és Moszkva „első világháborús szintű kimerültségben” szenved.

Bár Ukrajna titokban tartja veszteségeinek pontos mértékét még a leghűségesebb nyugati támadói előtt is, amerikai és európai tisztviselők becslései szerint 2022. február 24-e óta mintegy 120 000 ukrán katona sebesült vagy halt meg. Ugyanezen becslések szerint az orosz hadsereg, – amely lényegesebb nagyobb és háromszor akkora besorozható lakossággal rendelkezik, – 200 000 katonát vesztett.

(Kiemelt képünk: Ukrán katonák gyülekeznek, mielőtt páncélos manőver kiképzést kapnak német gyártmányú Leopard 2 harckocsikon a spanyol hadsereg San Gregorio-i kiképzőközpontjában Zaragozában 2023. március 13-án. Fotó: OSCAR DEL POZO / AFP)