Újabb korlátozás az oltatlanoknak

December elejétől lépnek életbe az új intézkedések. 

2021. november 30., 16:27

Szerző:

Ukrajnában december 6-ától már a jelenlegi legenyhébb kockázatot jelző, sárga besorolású régiókban sem látogathatják az éttermeket, kávézókat, kulturális intézményeket és edzőtermeket azok, akik nem vették fel a koronavírus elleni oltást, december 9-étől pedig életbe lép az a rendelkezés, amellyel a kormányzat kiszélesítette az oltásra kötelezett munkavállalók körét – emlékeztetett Viktor Ljasko egészségügyi miniszter keddi tájékoztatóján.

Eddig a sárga besorolásban lévő régiókban az üzlettulajdonosok választhattak: vagy csak oltott vendégeket fogadnak, vagy bárkit, ez utóbbi esetben viszont korlátozták, hogy egyszerre hányan tartózkodhatnak zárt tértben.

December 6-ától viszont már csak azokat a vendégeket szolgálhatják ki, akik felvették valamely oltásnak legalább egy adagját, vagy negatív teszttel rendelkeznek. Változik az egy dózis felvétele után kiadott, úgynevezett sárga Covid-igazolvány érvényességi ideje is, amely az eddigi 120 napról 30 napra csökken.

December 9-étől már nemcsak a pedagógusoknak, a központi és a helyi közigazgatásban dolgozónak lesz kötelező a védőoltás felvétele Ukrajnában, hanem a központi végrehajtó hatóságok irányításához kapcsolódó vállalkozások, intézmények, szervezetek, a szociális szféra és a stratégiai vállalatok – például a posta és a vasúttársaság – alkalmazottai számára is.

Jurij Hanicsenko, a Kijevi Közgazdasági Iskola (KSE) vezetője sajtótájékoztatóján megerősítette az egészségügyi miniszter előző napi közlését, amely szerint az elmúlt egy hét alatt Ukrajnában a fertőzéses esetek száma 22 százalékkal, a kórházi kezelésre szorulóké 12 százalékkal, az átlagos napi halálozási arány pedig 14 százalékkal csökkent. Hozzátette: harmadik hete csökken mind a megbetegedések, mind a kórházi kezelésre szorulók száma, ami hozzájárul ahhoz, hogy több, orvosi oxigént biztosító berendezéssel felszerelt ágy szabadul fel.

Szavai szerint viszont még mindig nagyon sok beteg szorul az országban kórházi ellátásra és oxigéntámogatásra, továbbá a többi járványmutató, beleértve a halálozási arányt is meglehetősen magas.

A szakértő figyelmeztetett arra is, hogy fennáll a veszélye a járvány újabb fellángolásának részben a koronavírus Dél-Afrikából származó, omikron nevű variánsának megjelenésével Európában, illetve a szezonális influenzajárvány miatt is telítődhetnek a kórházak.

Az Ukrajinszka Pravda hírportál beszámolt arról, hogy a hatóságok lelepleztek egy Kijev megyei vállalatot, amely kórházak Covid-osztályairól származó orvosi hulladékokkal szennyezett be területeket három régióban, Kijev, Mikolajiv és Lviv megyékben. A több mint hatezer tonna hulladékot az igazgató utasítására nem semmisítették meg elégetéssel, hanem földterületeken szórták szét.

Ukrajnában keddre az eddig azonosított fertőzöttek száma 10 554-gyel 3 438 381-re, az elhunytaké 561-gyel 85 975-re nőtt. Az aktív betegek száma eközben több mint 15 ezerrel 406 374-re csökkent. Az elmúlt napon 1749 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteget szállítottak kórházba. A legfrissebb adatok szerint valamely oltás mindkét dózisát eddig 11 122 635-en adatták be maguknak a mintegy 42 millió lakosú országban, további 2 269 021-en pedig még csak az első adagot kapták meg. Hétfőn 226 059 embert oltottak be az országban.

(Kiemelt képünk: Vásárlók egy gyógyszertárban, ahol műanyag fóliával védik az eladókat az ukrajnai Bucsában 2020. április 24-én. Fotó: Szerhij Dolzsenko / MTI/EPA)