Orosz harci drónok támadtak az odesszai kikötőkre

A kikötők gabonaszállításra is alkalmas létesítményeit támadták éjjel orosz harci drónok Odessza régióban.

2023. augusztus 2., 08:43

Szerző:

Orosz harci drónok csaptak le szerdán kora reggel az ukrajnai Odessza régió több kikötői gabonatároló létesítményére, írta hivatalos Telegram-csatornáján a régió kormányzója, Oleh Kiper. Noha több épület is kigyulladt, a támadás során halálos áldozatokról nem érkezett jelentés.

Az orosz légierőhöz kötött drónok a Duna-deltánál, és a román határnál fekvő Izmajil városa felől, a Fekete-tengeren át közelíthették meg a tárolókat. Vasárnap ugyanis több teherhajó érkezett a kikötőbe, hogy a gabona elszállítását megkezdje, Moszkva a fekete-tengeri gabonaegyezmény felbomlása miatt próbálhatja most mindezt akadályozni.

Ez nem az első ilyen eset, júliusban a dunai kikötőknél lévő gabonasilókból többet is orosz támadás ért, ezek során egy román hajó is megsérült. Noha a dunai kikötők létfontosságúak a nagy mértékű ukrán gabonaexport szempontjából, közülük sok alág pár száz méterre hekyezkedik el a NATO-tagállam Románia határától.

(Kiemelt kép: gabonarakodó egység az ukrajnai Izmajilban. Fotó: Sergii Kharchenko / NurPhoto / NurPhoto via AFP)

A szlovák kormány nyitrabányai kihelyezett ülésén meglőtték Robert Fico kormányfőt. A politikust azonnal kórházba szállították, majd csaknem négy órán keresztül műtötték. A legfrissebb hírek szerint túl van az életveszélyben, mélyaltatásban tartják.

Szlovák sajtóhírek szerint egy támadó mellkason és gyomron lőtte Robert Ficót. A szlovák kormányfőt késő este még mindig műtik. A szlovák belügyminiszter szerint az ország „a polgárháború küszöbén áll”.