Újabb tragédia: a két fiatal túlélő után most a Sandy Hookban történt iskolai lövöldözésben elhunyt kislány édesapja lett öngyilkos

2019. március 26., 11:32

Szerző:

Több mint hat évvel azután, hogy elvesztette kislányát, Avielle-t a Sandy Hook általános iskolában történt lövöldözésben, öngyilkos lett Jeremy Richman – írja a The New York Times.

Richman néhány nappal azután vetett véget életének, hogy a floridai Parkland középiskolájának két volt tanulója, a 19 éves Sydney Aiello és egy meg nem nevezett fiatal fiú, akik túlélték az intézményben történt lövöldözést, szintén öngyilkosok lettek a tragédia után egy évvel.

Richman hat éves kislányának halála után megalapította az Avielle Foundationt, amelynek elsődleges célja az volt, hogy támogasson olyan agykutatásokat, amelyek az emberek abnormális és agresszív viselkedésre való hajlamát vizsgálja. Az alapítvány támogatta a mentálhigiénés órák bevezetését az iskolákban.

Richman és a lövöldözésben elhunyt lánya
Fotó: Facebook

Richman, aki maga is kutató volt, az alapítvány irodájában lett öngyilkos. A férfi egy gyógyszergyártó cégnél dolgozott, ám lánya halála után otthagyta munkáját, és minden erejével az alapítványra koncentrált. Múlt héten a Florida Atlantic University-ben tartott előadást a kutatások eredményeiről. Ez az az egyetem, amelyre az egyik másik áldozat, a parklandi lövöldözés túlélője, a két hete öngyilkos lett Sydney Aiello is járt.

A 2012-es tragédia máig felfoghatatlan. Miután meggyilkolta saját édesanyját, a 20 éves Adam Lanza a Connecticut állambeli Newtownban lévő Sandy Hook felé vette az irányt, majd válogatás nélkül gyilkolni kezdte a bent tartózkodó tanárokat és gyerekeket. Később kiderült, hogy Lanza teljesen belecsavarodott a sorozatgyilkos ámokfutók történeteibe, kifejezetten rajongott a Columbine középiskolában tizenhárom évvel korábban mészárló két fiatalért. A férfit Asperger-szindrómával diagnosztizálták korábban, ám a család szerint nem volt hajlandó szedni gyógyszereit, őt egyedül nevelő anyját – aki feladta a munkáját, hogy gondoskodjon róla – semmibe vette. Ennek ellenére a vele kapcsolatba kerülő pszichiáterek szerint semmi nem utalt arra, hogy ilyen erőszakos cselekedetre szánná el magát. Lanza édesanyját, akit a férfi elsőként meggyilkolt, utólag számos kritika érte amiért együtt járt lövészetre fiával. Rajta kívül 20 gyereket és 6 tanárt ölt meg, majd magával is végzett.

A nyomozásnak azt nem sikerült kiderítenie, miért pont a Sandy Hookban gyilkolt.

A parklandi tragédia tavaly, Valentin napon történt. Az iskola volt tanulója, Nicolas Cruz tüzet a Marjory Stoneman Douglas középiskola tanulóira. Cruz, az iskola kirúgott diákja volt és a tanítási nap vége felé, fél háromkor hatolt be az iskola területére, ahol válogatás nélkül gyilkolni kezdett a nála lévő AR-15 gépkarabéllyal. Tizenkét áldozatát az épületben lőtte le, kettővel az épület előtt, eggyel pedig az utcán végzett. Két sérült kórházba szállítás után halt bele a sérüléseibe. Az ámokfutónak a többi menekülő diák közé rejtőzve sikerült kijutnia az épületből, és végül csaknem két óra múltán a néhány kilométerre fekvő Coral Springsben fogták el. Ellenállás nélkül megadta magát.

*

Ha Ön vagy valaki a környezetében krízishelyzetben van, hívja mobilról is a 116 123 ingyenes lelki elsősegély-számot.