Újabb toborzásba kezd Oroszország

Újabb toborzási kampányba kezd Oroszország, amely részeként négyszázezer katonát akarnak toborozni.

2023. március 30., 11:08

Szerző:

Az orosz média beszámolói szerint a hatóságok nagyszabású katonai toborzási kampányra készülnek, aminek célja, hogy további 400 000 katonát toborozzanak az ukrajnai harcokhoz – írta a brit védelmi minisztérium.

Oroszország a toborzást önkéntes, hivatásos állományt kereső kampányként, nem pedig kötelező mozgósításként reklámozza. A brit minisztérium szerint viszont a regionális hatóságok megpróbálják majd rákényszeríteni a férfiakat, hogy csatlakozzanak.

Az orosz hatóságok valószínűleg egy „önkéntes modellt” választottak a létszámhiány fedezésére, hogy minimalizálják a belföldi ellenérzéseket. Nagyon valószínűtlen, hogy a kampány 400 000 valódi önkéntest vonzana. Oroszország ukrajnai harci erejének újjáépítéséhez azonban nem csak személyi állományra lesz szükség; Oroszországnak több lőszerre és katonai felszerelésre van szüksége, mint amennyivel jelenleg rendelkezik.

(Kiemelt kép: Hozzátartozók búcsúznak a részleges mozgósítás során behívott orosz állampolgároktól, Moszkvában 2022. október 10-én. Fotó: SEFA KARACAN / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.