Új társelnökpárost választott a német Zöld Párt

Újabb katonák léptek színre a klímaváltozás elleni küzdelemben. 

2022. január 29., 21:15

Szerző:

A német Zöld Párt szombaton új társelnöki párost választott, aki ígéretet tett, hogy folytatja a harcot a párt legfontosabb ügyeiért, különösen, ami a klímaváltozás elleni harcot illeti, miközben a német koalíciós kormány tagjaként a párt igyekszik alkalmazkodni új szerepéhez.

Az MTI szerint a két új társelnök: a 46 éves Omid Nouripour és a 28 éves Ricarda Lang lett, akik Annalena Baerbockot és Robert Habecket váltják a poszton. Baerbock és Habeck 2018 óta vezették a Zöld Pártot, de mindketten miniszteri kinevezést kaptak az új német kormányban.

Baerbock a német külügyminiszteri tárcát irányítja, Habeck pedig alkancellár és a klímaügyekért is felelős gazdasági miniszter lett.

A baloldali-liberális szociáldemokraták, a Zöldek és a vállalkozáspárti szabaddemokraták hárompárti koalíciója decemberben lépett hivatalba Olaf Scholz kancellár vezetésével. A német kormány új korszakot kezdett Angela Merkel 16 éves miniszterelnökségét követően, és a zöldek 2005 óta először kerültek a kormánykoalícióba

A Zöld Pártot szövetségi szinten hagyományosan két társelnök vezeti: egy nő és egy férfi. Ricarda Lang kihívó nélkül indult, Omid Nouripournak azonban két vetélytársa is akadt, de végül könnyedén nyert. A férfi, aki eredetileg Iránban született, és 13 éves korában költözött Németországba, veterán zöld párti politikus, aki 2006 óta tagja a Bundestagnak, azaz a német szövetségi parlamentnek. Ezt megelőzően a Zöld Párt országos tanácsának a tagja és külügyi szóvivője volt.

A 28 éves Ricarda Lang a valaha volt legfiatalabb zöld pártelnök: szeptemberben választották meg Bundestag-képviselőnek. Korábban a párt ifjúsági szervezetében dolgozott, és a női kérdésekkel foglalkozó szóvivő volt, akit a párt balszárnya képviselőjének tartanak.

Lang és Nouripour legelső feladata, hogy úgy alakítsa át a korábban ellenzéki pártot, hogy a hárompárti német kormánykoalíció tagjaként is tudjon működni.

(Kiemelt kép: 2022. január 29., Berlin: Omid Nouripour zöld politikus. Fotó: KAY NIETFELD / DPA Picture-Alliance via AFP)

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.