Új idők: amerikaiak építik meg az első lengyel atomerőművet

 A Westinghouse Electric amerikai vállalat fogja megépíteni Lengyelország első atomerőművét – jelentette be a hivatalos döntést pénteken a Twitteren Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő.

2022. október 29., 11:08

Szerző:

„Megerősítem, hogy a lengyel atomenergia-programban a Westinghouse megbízható és biztonságos technológiáját fogjuk használni” – tudatta a miniszterelnök.

A hét közepén Jacek Sasin lengyel kormányfőhelyettes, kincstárügyi miniszter azt jelezte a sajtónak, hogy a döntés ugyan még nem született meg, de sok minden arra mutat, hogy a Westinghouse lesz a varsói kormány stratégiai partnere az atomerőmű építésében.

Év végéig döntenek az első három reaktor építési technológiájáról. Az első reaktort 2033-ban helyezhetik üzembe.

2021 februárjában lépett életbe az a lengyel-amerikai kormányközi megállapodás, amelynek egyik eleme a békés célú, harminc évre szóló atomenergetikai együttműködés is.

Lengyel atomreaktorok építésére a dél-koreai Korea Hydro & Nuclear Power (KHNP), valamint az Électricité de France (EdF) francia energiaipari óriásvállalat is ajánlatot tett.

A 2020-ban jóváhagyott lengyel atomenergetikai kormányprogram szerint Lengyelország 2043-ig hat atomreaktort tervez építeni. Az első, 1-1,5 gigawatt áramtermelési kapacitású reaktor után két-háromévente létesítenének további, 6-9 gigawatt kapacitású erőművet. A 2040-ig szóló lengyel energetikai kormányprogram szerint fokozatosan csökken majd a szénalapú energia aránya.

(Kiemelt kép: Mateusz Morawiecki, Lengyelország miniszterelnöke a sajtó képviselőivel beszél Brüsszelben, 2021. május 24-én. Fotó: Francisco Seco / Pool/AFP)

A NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet – jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő újságíróknak csütörtökön az észak-atlanti szövetség bukaresti külügyminiszteri tanácskozását értékelve.