Úgy tűnik, kevés európai politikus áll Frans Timmermans mögött is, újabb kör jöhet az Európai Bizottság elnökének kiválasztásáért

2019. június 30., 21:52

Szerző:

A hétvégén fokozatosan épült fel Frans Timmermans holland szocialista politikus, az Európai Bizottság jelenlegi alelnöke körüli támogatói bázis, hogy a néppárti (EPP) frakcióval jelöltje, Manfred Weberrel szemben a szociáldemokraták (S&D) jelöltje legyen az EU első embere. Személyét kompromisszumként támogatta Angela Merkel német kancellár és Emmanuel Macron francia elnök is, valamint kiszivárgott információk szerint Donald Tusk, az Európai Tanács (ET) elnöke is a kompromisszum mellett érvelt. Cserébe a néppári frakció jelölhette volna ki az EU külügyi és biztonsági biztosát, valamint az ET elnökét is a csomag szerint.

Vasárnap azonban a néppárti frakció nagy ellenállást tanúsított, ugyanis az EU legerősebb pártcsaládjaként maguknak követelnék inkább az EB elnökének pozícióját. Egyedül Angela Merkel támogatta az EPP-ben Timmermanst, a többi néppárti miniszterelnök ellene szavazott. Orbán Viktor kétségbeesett levélben magyarázta az EPP vezetésének, hogy Timmermans (aki Orbán régi kritikusa) választása történelmi hiba lenne, bár tisztában van vele, hogy a Fidesz néppárti tagságának felfüggesztése miatt nem kell figyelembe venni szavait. Úgy tűnik, hogy nem is rajta múlt.

Bár elvileg a liberális ALDE és a Zöldek frakciója, valamint a szociáldemokraták akár elegen is lehetnének Timmermans megválasztásához Merkel támogatásával, ott sem alakult ki stabil egység a jelölt mögött – írja a Politico a tanácskozáson megkérdezett vezetők alapján.

Ugyan lefutottnak nehéz nevezni a helyzetet, de még a kompromisszumos jelöltre hajló vezetők is diplomatikusan "elhúzódó egyeztetésre" készülnek.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.