Úgy tűnik, kevés európai politikus áll Frans Timmermans mögött is, újabb kör jöhet az Európai Bizottság elnökének kiválasztásáért

2019. június 30., 21:52

Szerző:

A hétvégén fokozatosan épült fel Frans Timmermans holland szocialista politikus, az Európai Bizottság jelenlegi alelnöke körüli támogatói bázis, hogy a néppárti (EPP) frakcióval jelöltje, Manfred Weberrel szemben a szociáldemokraták (S&D) jelöltje legyen az EU első embere. Személyét kompromisszumként támogatta Angela Merkel német kancellár és Emmanuel Macron francia elnök is, valamint kiszivárgott információk szerint Donald Tusk, az Európai Tanács (ET) elnöke is a kompromisszum mellett érvelt. Cserébe a néppári frakció jelölhette volna ki az EU külügyi és biztonsági biztosát, valamint az ET elnökét is a csomag szerint.

Vasárnap azonban a néppárti frakció nagy ellenállást tanúsított, ugyanis az EU legerősebb pártcsaládjaként maguknak követelnék inkább az EB elnökének pozícióját. Egyedül Angela Merkel támogatta az EPP-ben Timmermanst, a többi néppárti miniszterelnök ellene szavazott. Orbán Viktor kétségbeesett levélben magyarázta az EPP vezetésének, hogy Timmermans (aki Orbán régi kritikusa) választása történelmi hiba lenne, bár tisztában van vele, hogy a Fidesz néppárti tagságának felfüggesztése miatt nem kell figyelembe venni szavait. Úgy tűnik, hogy nem is rajta múlt.

Bár elvileg a liberális ALDE és a Zöldek frakciója, valamint a szociáldemokraták akár elegen is lehetnének Timmermans megválasztásához Merkel támogatásával, ott sem alakult ki stabil egység a jelölt mögött – írja a Politico a tanácskozáson megkérdezett vezetők alapján.

Ugyan lefutottnak nehéz nevezni a helyzetet, de még a kompromisszumos jelöltre hajló vezetők is diplomatikusan "elhúzódó egyeztetésre" készülnek.

Hamarosan szabadlábra helyezhetik azt az indonéz férfit, akit 2012-ben húsz év börtönbüntetésre ítéltek, amiért tíz évvel korábban 202 civil, köztük 88 ausztrál állampolgár halálát okozta Balin egy tömeggyilkossággal, amikor általa készített pokolgépeket robbantottak fel két szórakozóhelyen. Umar Patek börtönbüntetésének csökkentéséről Anthony Albanese ausztrál miniszterelnök számolt be pénteken.

Fóka tört be új-zélandi Mount Maunganui közösségben élő Ross család házába, traumatizálta a macskát, majd elterült a kanapén. 

A BBC arról írt, Moszkva visszautasította a Zaporizzsja közelében álló, hatalmas atomerőmű demilitarizálását, így a reaktorok között továbbra is hadijárművek cikáznak, azok közvetlen közelében pedig lőszert tartanak. Az oroszok szerint ők csak vigyáznak a létesítményre, nehogy az ukrán hadsereg odalőjön, mivel szerintük éppen Kijev készül pénteken erre.