Trócsányi László: Hiányzik a néppártból a nyitottság és a sokszínűség

A fideszes EP-képviselő szerint veszélyben van a pártcsalád jövője. 

2021. március 23., 10:47

Szerző:

Az Európai Néppárt (EPP) a külső kihívásokkal szembenézve egyre kevésbé képes hű maradni értékeihez, és egyre kevésbé nyitott új elképzelésekre – írta Trócsányi László fideszes európai parlamenti képviselő az Euractiv című brüsszeli hírportálon megjelent írásában.

Szerinte az EPP-ből hiányzik a sokszínűség és a jövőkép. Attól fél, hogy ha a pártcsalád nem gondolja újra az európai politikában játszott szerepét, a baloldal felé fog elmozdulni.

„Az elmúlt évtized során az EPP fősodorja egyre kevésbé képes hűnek maradni a kereszténydemokrata elvekhez, illetve befogadni a saját politikai pártcsaládján belüli különböző elképzeléseket. Az EPP figyelmen kívül hagyja a tényt, hogy az eltérő múltbeli tapasztalatok és elvárások azt eredményezik, hogy a tagállamok teljesen eltérően ítélik meg az európai integráció kérdését” – írta. „Sajnálatos módon Európa újraegyesítése óta az EPP-fősodor számára nehézséget okoz, hogy befogadó viták pluralista színtere legyen.”

Szerinte mindig is a sokszínűségben rejlett Európa ereje, az EPP többsége azonban elmulasztotta, hogy éljen ezzel. Ehelyett egy olyan egyoldalú vitát támogatott, mely készségesen kompromisszumot kötött a baloldallal.

A Fidesz európai parlamenti képviselői március 3-án jelentették be, hogy kilépnek az Európai Néppárt képviselőcsoportjából azután, hogy a néppárti frakció elfogadta az alapszabály módosítását. A Fidesz március 18-án döntött amellett, hogy elhagyja a pártcsaládot.

(Kiemelt kép: MTI | Koszticsák Szilárd)

 

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.