Trianon-térkép jelent meg az Orbán-kormány Twitter-oldalán, kitört a nemzetközi botrány

2019. június 7., 19:10

Szerző:

Szlovénia elítéli az Orbán-kormány félhivatalos Twitter-oldalán közzétett térképet, amely azt sugallja, hogy Szlovénia és más országok a trianoni békeszerződés után földterületektől fosztották meg  Magyarországot – idézi az MTI a szlovén az szlovén állami hírügynökség, az STA hírét a ljubljanai külügyminisztérium tiltakozása nyomán.

A térkép az About Hungary portál Twitter-oldalán jelent meg, Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért felelős államtitkár blogja, impresszuma szerint az Orbán-kormány megbízásából készül.  A szlovén külügyminisztérium Twitter-oldalán a többi között azt hangoztatta, a térkép nem járul hozzá az Európai Unió értékeinek megerősítéséhez és a jószomszédi viszonyhoz.  

Az About Hungary Twitter-oldalán megjelent poszt alatt egy hozzászóló azt firtatja, milyen jóvátételt vár Magyarország egy békében élő, egységes Európai Unióban, amelynek maga is a tagja.

A térképen a Trianon előtti Magyarországot lehet látni, amelyek után kezek nyúlnak, hogy letépjék az ország kétharmadát. Az Orbán-kormány június 4-én, a Nemzeti Összetartozás Napján jelentette meg a térképet hivatalos közösségi oldalán, az 1920. június 4-i trianoni békeszerződés évfordulóján - írta az STA. Románia, Csehszlovákia és a Szerb-Horvát-Szlovén Királyság akkoriban nagy területekre tett így szert, Szlovéniához került a Muravidék - emlékeztetett a hírügynökség.

Borut Pahor szlovén elnök pénteken a hírügynökségnek azt mondta, érthető és helyes, hogy egy demokratikus közösség elítéli az olyan térképek megjelentetését, amelyek területi igényeket támasztanak más országokkal szemben. Úgy vélte: az ilyen kísérletek miatt nagyobb erőfeszítéseket kell tenni a tisztelet és az együttműködés kialakítására nemzeti kereteken belül és egymás között is. A térkép közzétételét Marjan Sarec szlovén kormányfő is bírálta. Twitter oldalán azt írta, hogy az sem nem európai, sem békét neme sugall. Ezzel kést szúrtak Szlovénia szívébe – fogalmazzott a politikus. 

A magyar Országgyűlés 2010. május 31-én a nemzeti összetartozás napjává nyilvánította az első világháborút lezáró trianoni békeszerződés aláírásának napját, június 4-ét.