Trianon-térkép jelent meg az Orbán-kormány Twitter-oldalán, kitört a nemzetközi botrány

2019. június 7., 19:10

Szerző:

Szlovénia elítéli az Orbán-kormány félhivatalos Twitter-oldalán közzétett térképet, amely azt sugallja, hogy Szlovénia és más országok a trianoni békeszerződés után földterületektől fosztották meg  Magyarországot – idézi az MTI a szlovén az szlovén állami hírügynökség, az STA hírét a ljubljanai külügyminisztérium tiltakozása nyomán.

A térkép az About Hungary portál Twitter-oldalán jelent meg, Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért felelős államtitkár blogja, impresszuma szerint az Orbán-kormány megbízásából készül.  A szlovén külügyminisztérium Twitter-oldalán a többi között azt hangoztatta, a térkép nem járul hozzá az Európai Unió értékeinek megerősítéséhez és a jószomszédi viszonyhoz.  

Az About Hungary Twitter-oldalán megjelent poszt alatt egy hozzászóló azt firtatja, milyen jóvátételt vár Magyarország egy békében élő, egységes Európai Unióban, amelynek maga is a tagja.

A térképen a Trianon előtti Magyarországot lehet látni, amelyek után kezek nyúlnak, hogy letépjék az ország kétharmadát. Az Orbán-kormány június 4-én, a Nemzeti Összetartozás Napján jelentette meg a térképet hivatalos közösségi oldalán, az 1920. június 4-i trianoni békeszerződés évfordulóján - írta az STA. Románia, Csehszlovákia és a Szerb-Horvát-Szlovén Királyság akkoriban nagy területekre tett így szert, Szlovéniához került a Muravidék - emlékeztetett a hírügynökség.

Borut Pahor szlovén elnök pénteken a hírügynökségnek azt mondta, érthető és helyes, hogy egy demokratikus közösség elítéli az olyan térképek megjelentetését, amelyek területi igényeket támasztanak más országokkal szemben. Úgy vélte: az ilyen kísérletek miatt nagyobb erőfeszítéseket kell tenni a tisztelet és az együttműködés kialakítására nemzeti kereteken belül és egymás között is. A térkép közzétételét Marjan Sarec szlovén kormányfő is bírálta. Twitter oldalán azt írta, hogy az sem nem európai, sem békét neme sugall. Ezzel kést szúrtak Szlovénia szívébe – fogalmazzott a politikus. 

A magyar Országgyűlés 2010. május 31-én a nemzeti összetartozás napjává nyilvánította az első világháborút lezáró trianoni békeszerződés aláírásának napját, június 4-ét. 

Ukrajna 2024-ben nemcsak védekezik az országot támadó orosz hadsereg ellen, hanem új ellentámadást is készít elő – jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a FoxNews amerikai hírtelevíziónak az ukrajnai frontvonal közelében adott interjújában, amelyet az Ukrajinszka Pravda hírportál pénteken szemlézett.

Kötelező lesz a Putyinnal készített két órás interjú elemzése és oktatási használata az orosz iskolákban. Putyin mondanivalója annyira jelentős oktatási forrás, hogy társadalomismeret, történelem, irodalom, számítástechnika és az idegen nyelvű órákon is javallott azt elemezni.