Továbbra is számíthat Szíria segélyszállítmányokra

A Szíriának szánt humanitárius segélyek meghosszabbításáról állapodtak meg az ENSZ Biztonsági Tanács (BT) tagjai hétfőn New Yorkban.

2022. július 12., 06:32

Szerző:

A világszervezet diplomatái szerint az ENSZ BT tizenöt tagjának sikerült dűlőre jutni abban, hogy az orosz javaslatok alapján további fél évre meghosszabbítsák a török-szíriai határon keresztül érkező segélyezést. A nyugati államok ugyanakkor a humanitárius támogatás egy évvel való meghosszabbítását akarták elérni, mivel a féléves időtartam szerintük nem elegendő.

Várhatóan helyi idő szerint hétfőn délután az ENSZ BT jóvá fogja hagyni a megállapodást azzal, hogy januárban egy újabb voksolást tartanak a segélyezés folytatásáról. A humanitárius támogatást a török-szíriai Báb al-Hava határátkelőn keresztül bonyolítják le. Ez az egyetlen útvonal, amelyen keresztül a világszervezet segélyei elérhetik a részben ellenzéki fegyveresek uralta északnyugat-szíriai térség mintegy négymillió lakóját anélkül, hogy érintenék a damaszkuszi vezetés csapatai ellenőrizte területeket.

Az ENSZ BT határozatára azért van szükség, mert a szíriai kormány nem adott engedélyt a segélyszállítmányokra, amelyekben egyébként Moszkva közel-keleti szövetségese szuverenitásának és területi épségének megsértését látja. Oroszország 2015-ben Bassár el-Aszad szíriai elnök oldalán beavatkozott a szíriai polgárháborúba, ennek eredményeképpen a damaszkuszi vezetésnek sikerült visszafoglalnia az ország területének mintegy kétharmadát. A segélyezés mandátuma vasárnap járt le.

(Kiemelt képünk illusztráció: Szíriai kisfiúk a harcokban megsemmisült lakóházak romjai közt a Damaszkusz közelében fekvő, kormányellenes felkelők uralta Dumában 2017. február 28-án. Fotó: MTI/EPA | Mohamed Badra)

Tegnap 21:34

Egy családi vitát követően lövöldözni kezdett egy férfi Montenegróban, és tizenegy embert megölt, majd tűzharcba keveredett a rendőrökkel, akik agyonlőtték – jelentette a montenegrói állami televízió pénteken a helyi rendőrségre hivatkozva.