Tovább tombol a kolera

Malawi 28 körzetéből 22-ben jelentettek kolerás megbetegedéseket, a járvány kitörése óta száztizen vesztették életüket és 3891 fertőzöttet azonosítottak – közölte a délkelet-afrikai ország egészségügyi minisztere.

2022. október 5., 07:12

Szerző:

Khumbize Chiponda felidézte, hogy márciusban jelentették a főként szennyezett vízzel, illetve étellel terjedő, súlyos hasmenést és kiszáradást okozó betegség első esetét a déli Machinga körzetből. A kolerajárvány azóta gyorsan átterjed az ország más térségeire is, a novemberi és decemberi esős időszakban még rosszabbra fordulhat a helyzet.

Chiponda hangsúlyozta, hogy a halálesetek többségének az volt az oka, hogy a fertőzöttek csak későn jelentkeztek az egészségügyi intézményekben kezelésre. A miniszter hozzátette, hogy a kolerajárvánnyal kapcsolatba hozható legfőbb tényezők a gyenge élelmiszer-higiénia és a tiszta ívóvíz, valamint a WC-k hiánya.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nemrég arra figyelmeztetett, hogy a kolerás megbetegedések száma világszerte emelkedik, emiatt félő, hogy a rendelkezésre álló oltóanyag nem lesz elég a betegek kezelésére. Legutóbb Haitiből és Szíriából jelentettek kolerás eseteket.

(Kiemelt fotónk illusztráció: Afgán nők gyermekeikkel együtt ülnek a kandahári Mirwais kórház kolerás osztályán. Fotó: Javed TANVEER / AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.