Történelmi eredményt ért el egy Fülöp-szigeteki súlyemelőnő

A szigetország első olimpiai aranyát szerezte meg Tokióban.

2021. július 26., 16:29

Szerző:

A Fülöp-szigetek történetének első olimpiai aranyérmét nyerte a súlyemelő Hidilyn Diaz, aki a nők 55 kilogrammos súlycsoportjában diadalmaskodott hétfőn Tokióban. A 30 éves sportoló öt évvel ezelőtt Rióban az 53 kilogrammosok között ezüstérmet szerzett, most kemény küzdelemben, összesítésben egyetlen kilogrammal győzte le a 2019-ben világbajnok, világcsúcstartó kínai Liao Csiu-jünt.

A súlyemelő a második olyan Fülöp-szigeteki sportoló, aki két olimpiai éremmel is rendelkezik. Teofilo Yldefonso úszó az 1928-as és az 1932-es olimpiákon nyert két bronzérmet. A szigetország 1924 óta küld versenyzőket az olimpiára. Hidilyn Diaz legelőször 2008-ban, 17 évesen vett részt olimpián Pekingben, akkor megdöntötte a Fülöp-szigeteki súlyemelésrekordot, de a jó helyezéshez ez nem volt elég, akkor az utolsó előtti helyen végzett.

(Kiemelt kép: Hidilyn Diaz versenyez a női 55 kilogrammos súlycsoportban a tokiói olimpián, 2021. július 26-án. Fotó: Vincenzo Pinto / AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.